SERIJA A

Morata doveo Juventus na pet bodova do Milana

Alvaro Morata. Društvene mreže

G. Š.

12.3.2022

Juventus je prvi put od dolaska Dušana Vlahovića počeo meč bez srbijanskog napadača, kojem je Masimilijano Alegri očigledno želio da pruži malo oduška, ali je "Stara dama" i bez jednog od najboljih napadača Serije A uspjela dva puta da pogodi mrežu Sampdorije u prvom poluvremenu, što je na kraju bilo presudno da stigne do dragocjene pobjede u Đenovi i priđe vodećem Milanu na pet bodova udaljenosti - 3:1 (2:0).


Ščesni odbranio penal

"Stara dama" je definitivno uspjela da podigne nivo igre, iako Alegrijev sastav uporedo prati i sreća. Poveli su u 23. minutu nesretnim autogolom Maje Jošide, dok je 11 minuta kasnije Alvaro Morata duplirao prednost gostiju sa bijele tačke. Prethodno je katastrofalnu grešku napravio Omar Koli, koji je išao za Mojzeom Kenom i vukao sve dok ga nije oborio u kaznenom prostoru.

Juve je mogao sve da riješi u 58. minutu, kada je Ken propustio priliku jedan na jedan sa Vladimirom Falkoneom, što ga je vjerovatno koštalo ekspresnog izlaska sa terena u narednim minutima, tačnije u 65. minuti kada ga je zamijenio Vlahović.

Juventus jeste mnogo bolji nego što je bio, čak se uključio i u borbu za "skudeto", ali je prazan hod između 60. i 85. minuta ipak pokazao da je ovaj Alegrijev tim još uvijek sklon oscilacijama. Srećom za goste, raspoložen je bio Vojčeh Ščensni, koji je u 74. minutu na sjajan način odbranio jedanaesterac Antoniju Kandrevi. Prethodno je iskusni vezista u ruku pogodio Rabioa, a onda preuzeo odgovornost, što se ispostavilo kao greška.


Morata igrač utakmice

Sampdorija je ipak stigla do izjednačenja u 84. minutu zahvaljujući Abdelhamidu Sabiriju, koji je iz slobodnog udarca pogodio Moratu i prevario poljskog golmana, a isti igrač je samo dva minuta kasnije propustio priliku da dovede svoj tim do izjednačenja. Ipak, svaka dilema je i definitivno razriješena u 88. minutu, kada je Morata odlično reagovao na centaršut Lokatelija, postavio konačan rezultat i zaradio epitet igrača utakmice.


Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.