SUPERLIGA TURSKE

Šta je važnije Galatasaraju: Današnji derbi Istanbula ili revanš meč sa Barcelonom?

Pred gradski derbi u 29. kolu turskog prvenstva (ponedjeljak - 18 sati) "Orlovi" su sedmi sa 22 boda manje od vodećeg Trabzona, dok Galata sjedi na 12. mjestu, deset poena iza komšija

Patrik van Anholt na meču sa Barcelonom. Agencije

Piše: G. Š.

14.3.2022

Minule sezone derbi Istanbula između Galatasaraja i Bešiktaša našeg Miralema Pjanića igrao se sa titulom na talonu. Sada je situacija potpuno drugačija. Pred gradski derbi u 29. kolu turskog prvenstva (ponedjeljak - 18 sati) "Orlovi" su sedmi sa 22 boda manje od vodećeg Trabzona, dok Galata sjedi na 12. mjestu, deset poena iza komšija.


Bešiktaš je u boljem ritmu

Ekipa Ondera Karavelija na 10 kola do kraja još samo zvanično nije predala tron. Sasvim je jasno da neće stići neustrašivog lidera sa Crnog mora, a predstoji joj i žestoka borba za mjesto na evro-sceni. Izdigli su se "Orlovi" u posljednje vrijeme, bez poraza su u ligi već devet utakmica, ali su ispali iz Kupa u četvrtfinalu od Kajzerija (1:2). Prethodnog vikenda su u gradskom derbiju remizirali sa Bašakšehirom (2:2), a sada im slijedi još vatreniji komšijski okršaj.

Neko bi rekao da je šampion nisko pao, a šta onda reći za Galatasaraj? Minule sezone je na gol razliku izgubio titulu od Bešiktaša, ali ove je neprepoznatljiv. Fatiha Terima je nasledio Španac Domenek Torent, došlo je do pozitivne reakcije, ali nedovoljno dobre da izvadi velikana turskog fudbala iz "kanala". Galata je u februaru uspjela da ostane neporažena, ali je već na startu marta poklekla (poraz od Konjaspora – 0:2).

Bešiktaš je u boljem ritmu, a slavio je i u prvom ovosezonskom okršaju sa gradskim rivalom (2:1). Glavni adut Galate bit će domaći teren na kojem je posljednji put pred "Orlovima" pala prije pet godina (0:1).

Sada su igrači u žuto-crvenim dresovima dobili jak vjetar u leđa. U četvrtak su mimo svih očekivanja odolijeli na Kamp Nou Barceloni, u osmini finala Lige Evrope. Izborili su 0:0 i ostavili realnu šansu da pred domaćom publikom dođu do senzacionalnog prolaska.


Krucijalna utakmica sa Kataloncima

S obzirom na trenutan položaj na tabeli Superlige, razumljivo je ako se igračima Galatasaraja više igra revanš sa Špancima od današnjeg derbija, odnosno ako se u određenoj mjeri budu štedjeli ovog ponedjeljka. Mada, nemaju oni mnogo prostora za grešku, još nisu obezbijedili opstanak. Altaj, najbolji tim koji je u zoni ispadanja, zaostaje svega šest bodova za Galatom. Trener Domenik Torent svjestan je da mu je ekipa rastrzana između važnih mečeva.

- Pred nama je još jedna krucijalna utakmica sa Barcelonom, ali moramo da se fokusiramo prvo na derbi. Znamo koliko je ovaj meč važan našim navijačima. Zato moramo da napustimo teren kao pobjednici, kako bismo ih učinili sretnima. Tek poslije toga ćemo smjeti da razmišljamo o Barceloni, kazao je Torent.

Bit će zanimljivo vidjeti ko će danas da stoji među stativama Galatasaraja. Iskusni urugvajski golman Fernando Muslera se napokon oporavio od povrede i sada je u punom trenažnom procesu, ali je u međuvremenu tokom zimskog prijelaznog roka na pozajmicu baš iz Barcelone došao Injaki Penja. Španski čuvar mreže nije najsjajnije započeo prvi mandat u inostranstvu, ali je prošlog četvrtka bio perfektan na Kamp Nou i zaslužio je najveće pohvale. Sada je Torent na slatkoj muci.

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 2.65. Pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.