SPOJ MLADOSTI I ISKUSTVA

Rađanje nove Barcelone: Povratak dva čovjeka, koja se odlično razumiju, pokazao se ključnim

Definitivno neke nove snage dolaze iz Katalonije, mlade Pedrija, Gavija, Arauha, Toresa... trener Ćavi je odlično izmiksao sa iskusnim Alvešom, Obamejangom, Pikeom...

Alveš je odigrao 400. utakmicu u dresu Barcelone. Twitter

Piše: M. Kadić

22.3.2022

Real Madrid je ove sezone dva puta savladao Barcelonu, u Kupu Kralja (2:3) i u La Ligi (1:2), a prije toga su slavili u još tri utakmice u nizu.

A onda je Barcelona u nedjelju gostovala u Madridu i nanijela "Kraljevima" debakl kakav ne pamte!

Podmlađena i super talentovana Ćavijeva (Xavi), nova, Barcelona protutnjala je "Bernabeuom" i slavila s 0:4.

Može se reći da je preporođena "Blaugrana" na krilima svojih talenata i najnovijih pojačanja održala pravi fudbalsku lekciju budućim prvacima, s obzirom na to da je, sudeći po tabeli La Lige, Real jako blizu osvajanja novog naslova.

Podsjećanja radi, dva puta je Realovu mrežu zatresao iskusni Obamejang (Pierre-Emerick Aubameyang), te upisao i asistenciju za Ferana Toresa (Ferran Torres), dok je gol postigao i Ronald Arauho (Araujo).

Definitivno neke nove snage dolaze iz Barcelone, a mlade Pedrija, Gavija, Arauha, Toresa... trener Ćavi je odlično izmiksao sa iskusnim Alvešom (Alves), Obamejangom, Pikeom (Pique).., i sve se na kraju pokazalo kao pun pogodak.

Bili na ivici propasti

U porazu Realu mogu se tražiti brojni razlozi, i vjerovatno svaki od njih ima temelj. 

Real je podcijenio Barcelonu, a Benzema, koji je mnogo nedostajao Realu i koji je nedavno skoro sam potopio snažni sastav PSG-a u Ligi prvaka, i sam je nakon meča otvoreno prozvao nekoliko svojih saigrača koji su pili i igrali igrica uoči meča El Klasika i koji su navodno rekli Benzemi "kako nema razloga za paniku jer ovo je Barcelona bez Mesija".

Trener Anćeloti (Ancelotti) je i sam priznao da je loše pripremio utakmicu, i jasno se moglo vidjeti da je "blickrig" Ćavijeve ekipe doslovno šokirao domaćine. Do 47. minute bilo je 0:3 i tada je već sve bilo gotovo.

Međutim, koliko god u Realu pronalazili opravdane razloge za takav raspad u El Klasiku, jedno je jasno, Barcelona je odigrala tačno onako kako je genijalni Ćavi zamislio i to je bilo odlično. Nedjeljne igre ne bi se postidjela ni ona stara Barca s Mesijem, Ronaldinjom (Ronaldinho), Inijestom, Ćavijem...

Sjetimo se kako je sve izgledalo u Barceloni do prije svega nekoliko mjeseci, kada su neki čak prognozirali bankrot kluba, a nakon odlaska Mesija dodatno se sve raspalo, pogotovo na terenu, Barca je bila neprepoznatljiva, a Ronald Kuman (Koeman) je počeo gubiti konce u timu. Klub je pustio Mesija, skinuo najveću platu u klubu sa svojih "leđa", a uslijedila su prodaja i posudbe još nekoliko igrača među kojima i našeg Miralema Pjanića.

A onda se desilo nešto što je, pokazat će tek naredni period, prekretnica u historiji ovog kluba - povratak Ćavija i starog - novog predsjednika Đoana Laporte (Joan Laporta), dvojice ljudi koji se odlično razumiju i koji su nekad osvajali sve što se u fudbalu može osvojiti.

Ćavi je sjeo na mjesto glavnog trenera i do sada je postigao očekivani učinak. Polako, ali sigurno, Barca postiže sve bolje rezultate.

U ligaškom takmičenju slavili su 11 puta, uz četiri remija i jedan poraz. Istina, ispali su sramotno iz grupne faze Lige prvaka, preselili u Evropsku ligu i tamo su trenutno u četvrtfinalu koje je, realno, daleko ispod njihovog nivoa, ali će im dobro doći za mlade igrače i njihovo sticanje evropskog iskustva.

Zbog finansijske krize koja još uvijek traje u Barceloni, njihova politika transfera je prilagođena mogućnostima u trenutnim uslovima, pa se uglavnom ciljaju igrači kojima su istekli ugovori ili koji nisu previše skupi.

U međuvremenu su dogovorili s nekim igračima smanjenje plata, a potom je nekoliko igrača pušteno za stalno ili na posudbu, poput već pomenutog Pjanića, zatim Demira (Rapid Beč), Kutinja (Coutinho) (Aston Vila), Kolada (Collado) (Granada), De la Fuentea (Marsej), Moribe (Lajpcig)...

Ćavijeva disciplina

Dovođenje Obamejanga se pokazao kao pravi potez, kao i povratak legendarnog veterana Alveša koji je odradio u nedjelju svoju 400. utakmicu u dresu Barce!

Kao pojačanje se pokazuje i Tores koji je doveden iz Mančester sitija, dok je vraćen i Adama Traore iz Vulveremptona.

Laportina i Ćavijeva procjena za sada je bila perfektna.

Nabrojani igrači nisu možda bili dovoljno dobri za Artetu, Gvardiolu i druge.., ali na Kamp Nou proživljavaju fudbalski preporod. Kada im se vrati i povrijeđeni supertalentovani Ansu Fati, napad Barcelone uz još poneku jaku utakmicu poput El Klasika, postat će iskusan i još snažniji.

Taktika koju koristi Ćavi prilagođena je fizičkim predispozicijama ekpe. Barca je nizak tim i igraju uglavnom na posjed lopte, a to je filozofija, uostalom, i u kojoj je Ćavi svojevremeno rastao kao igrač. Prekide koriste jako rijetko, ali i bez toga su uspjeli da se probiju sa sredine tabele do trećeg mjesta i blizu su čak da osvoje i drugu poziciju koju drži Sevilja.

Koliko je Ćavi pozitivno utjecao na ekipu pokazuje to da je čak uspio zadržati i nestašnog Dembelea, igrača koji je u jednom momentu svim silama želio da napusti Kamp Nou gdje nikad nije uspio pokazati svoj puni potencijal i koji je bio izviždan od navijača Barcelone zbog odbijanja novog ugovora.

Ćavi je uveo i desetak novih pravila ponašanja u timu, prije svega uveo je disciplinu, radi na jačoj kondiciji igrača. To se vidjelo protiv Reala koji je za poluvrijeme pregazio Parižane nedavno, i koji u svom sastavu ima odlične i spremne veznjake poput Krosa (Kroos), Modrića, Kazemira (Casemiro)...

Uz ovakav odnos igrača na terenu, odličnu pripremu utakmice do strane Ćavija, te angažman Laporte koji je nebrojeno puta pokazao koliko zaista voli taj klub, u Barceloni ne bi trebali brinuti za budućnost.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.