ENGLEZI NA DOBITKU

UEFA ukida finansijski fer-plej i donosi nova pravila

To je pogotovo naglašeno u periodu nakon krize koja se dogodila s pandemijom koronavirusa

Čeferinov prvi prijedlog nije prošao. hms

M. K.

23.3.2022

Strani i regionalni mediji danas su prenijeli informaciju kako će UEFA vrlo brzo ukinuti pravila finansijskog fer-pleja, a o ovom potezu priča se već ne vrijeme.

To je pogotovo naglašeno u periodu nakon krize koja se dogodila s pandemijom koronavirusa, piše Njujork Tajms.

Prvobitna ideja predsjednika UEFA, Aleksandra Čeferina, bila je da se finansijski fer-plej zamijeni ograničenjem plata, ali se to pokazalo neodrživim zbog Evropskog zakona o radu, koji ne dozvoljava tako nešto.

Zato će biti stvorena nova Uredba o finansijskoj održivosti, prema kojoj će klubovima biti omogućeno da na transfere troše do 70 posto svojih prihoda.

Novi propis, vjerovatno će oduševiti engleske klubove, koji su trenutno u najboljoj finansijskoj poziciji i koji troše najviše novca na transfere. A tek treba da bude potpisan i novi višemilionski ugovor o TV pravima, koji će dati još veće mogućnosti klubovima na transfer tržištu, prenio je SK.

Klubovima će biti dat trogodišnji grejs period da se prilagode novim pravilima. Za to vreme moći će da potroše do 90 posto svojih prihoda.

Najveća promjena, navodi se, bit će kazne za klubove koji prekrše novu Uredbu o finansijskoj održivosti. Klubovi mogu biti čak i izbačeni iz evropskih kupova, oduzimat će im se bodovi u domaćim ligama i slično.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.