BARAŽ ZA SP

Italijani nakon teškog poraza pronašli Manćinijevog nasljednika

Tri godine Italija nije bila poražena, srušila je s Manćinijem na klupi i svjetski rekord po broju uzastopnih utakmica bez primljenog gola, ali...

Robero Manćin. Arhiva

G. Š.

25.3.2022

Selektor reprezentacije Italije Robero Manćin (Mancini) je predvodio "Azure" do rekordnog niza od 37 utakmica bez poraza. Tri godine Italija nije bila poražena, srušila je s Manćinijem na klupi i svjetski rekord po broju uzastopnih utakmica bez primljenog gola - punih 1.168 minuta, ili gotovo 14 utakmica. Nizao je Manćini rekorde, a Italija je igrala najljepši fudbal u historiji svoje zemlje, a znamo kakva je velesila u pitanju, analiziraju SN.

No, neodlazak na Svjetsko prvenstvo - i to drugi put u nizu, udarac je koji Roberto Manćini teško može preživjeti, koliko god mu čelnici saveza davali podršku. Stoga "Sky Sport Italia" već tvrdi kako su mu u Savezu pronašli zamjenu.

Novi selektor Italije trebao bi biti legendarni stoper Fabio Kanavaro (Cannavaro - 48). Također se kao kandidata razmatra i legendarnog trenera Marćela Lipija (Marcello Lippi), ali Kanavaro je prvi favorit.

Kanavaro je trenutmo bez posla, a u trenerskom svijetu trag je ostavio radeći na Bliskom i dalekom istoku. Pune četiri godine vodio je kineski Guangžu, s kojim je bio i prvak te je osvojio Superkup. To su mu i jedina dva trofeja u karijeri. Kanavaro sigurno predstavlja rizik u izboru, ali Italijani očito traže novo lice...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.