PRIJATELJSKA UTAKMICA

Naš državni tim sutra igra sedmi meč protiv Luksemburga: Od Bolića i Barbareza do Pjanića

Četiri utakmice su bile kvalifikacione, a dvije prijateljske

G. Š.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine

Foto: NSBiH


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će na Bilinom polju u Zenici (20:45 sati) odigrati prijateljsku utakmicu sa selekcijom Luksemburga.

Šest mečeva, šest pobjeda

Naš državni tim se do sada sa Luksemburgom sastajala šest puta i iz svakog meča je izlazo kao pobjednik. Četiri utakmice su bile kvalifikacione, a dvije prijateljske.

Prva međusobna utakmica odigran je prije tačno 19 godina - 29. marta 2003. godine na Bilinom polju. Taj meč je odigran u okviru kvalifikacija za Euro 2004., a naš tim je pobijedio 2:0 golovima Elvira Bolića u 58.i Sergeja Barbareza u 75. minuti.

Iste godine 10. septembra na stadionu „Josy Barthel“ u Luksemburgu Bosna i Hercegovina je pobijedila 1:0, a strijelac je bio Barbarez u 35. minuti.

Treći meč je bio prijateljski, a odigran je takođe na „Josy Barthel“ stadionu 31. marta 2004. godine, naša reprezentacija je slavila rezultatom 2:1. Zvjezdan Misimović u 61. i Bolić u 71. minuti pogađali su za Bosnu i Hercegovinu, dok je za Luksemburg gol postigao Daniel Huss u 87. minuti.

U kvalifikacijama za Euro 2012. - 3. septembra 2010. godine, "Zmajevi" su na „Josy Barthel“ stadionu pobijedili sa 3:0. Tada su pogađali Senijad Ibričić u 6., Miralem Pjanić u 12. i današnji kapiten Edin Džeko u 16. minuti.

Nastavak pobjedonosne serije

Na Bilinom polu, također u okviru kvalifikacija za Euro 2012. naš tim je slavio sa ubjedljivih 5:0. Džeko je u 12. minuti donio prednost "Zmajevima", nakon toga Misimović postiže dva gola, prvi u 15. a drugi u 22. minuti iz jedanaesterca. U strijelce su se još upisali Pjanić u 36. i Haris Medunjanin u 51. minuti.

Posljednji međusobni susret ovih selekcija bio je prijateljski i odigran je na „Josy Barthelu“ 25. marta 2016. godina. Bosna i Hercegovina je pobijedila 3:0, a strijelci su bili Maxime Chanot u 73' (auto-gol), Milan Đurić u 75' i Pjanić u prvoj minuti sudijske nadoknade vremena.

NA VRH

Podijeli članak na