REPREZENTACIJA

Ervin Zukanović iz Istanbula za "Avaz": Bez patriotizma nema uspjeha

Najiskrenije ogledalo trenutne situacije su navijači koji svojim vidno umanjenim prisustvom na utakmicama reprezentacije daju do znanja koliko su razočarani

Ervin Zukanović. Arhiva

Piše: G. Šumar

28.3.2022

Nekadašnji naš fudbalski reprezentativac iz istanbulskog Karagumruka Ervin Zukanović (35), kao i svi Bosanci i Hercegovci u domovini i dijaspori, razočaran je posljednjim rezultatima našeg državnog tima.


Bolni porazi

- Svaki poraz reprezentacije je težak i bolan za svakog patriotu, a time se ne podrazumijeva samo prihvaćanje poziva, već i ostavljanje srca na terenu, rekao je Zukanović u razgovoru za „Avaz“ i dodao:

- Pojedini igrači dolaze u reprezentaciju da bi sebi pravili statistike i upisivali rekorde, a ne znaju nabrojati ni 10 gradova BiH. Najiskrenije ogledalo trenutne situacije su navijači koji svojom vidno umanjenim prisustvom na utakmicama daju do znanja koliko su razočarani. Ko želi dobro reprezentaciji treba sam da ode i tako da priliku nekome sposobnijem i sa većom željom za uspjehom državnog tima.

Jer sa postojećom garniturom mnogi su se ustoličili godinama, bez ikakvog pomaka, i ne daju priliku ljudima koji su bili na vrhunskom nivou i naučili kako funkcioniše sistem. A samo sa takvima bi imali napretka.

Također, stameni stoper Karagumruka, koji je za našu reprezentaciju odigrao 38 utakmica, istakao je da se ista priča vrti već godinama.

- Po nekim izjavama, stalno se pravdamo novim generacijama, a ista priča se vrti već godinama. Problem je što nema ni temelja, ni patriotizma. To se najbolje ogleda i ne obilježavanjem Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine od strane Nogometnog saveza BIH. O čemu dalje pričati? Prvo se to treba očistiti i dovesti u red, a onda se nastaviti bazirati na sportske kvalitete i ambicije, naglasio je Zukanović, koji je pod ugovorom sa istanbulskim klubom do kraja sezone.


Ervin Zukanović. Arhiva

Konačna odluka

No, trenutno ne razmišlja tako daleko.

- Do ljeta sam u Karagumruku. Tokom pauze između dvije sezone ću donijeti najbolju odluku za moju porodicu i mene – zaključio je Zukanović, koji je ostavio dubok trag u bh. fudbalu

Odigrao 23 utakmice

Zukanović je ove sezone odigrao 23 klupske utakmice i postigao jedan gol, uz još jednu asistenciju. Pet-šest puta je bio u najboljem timu turske Superlige i igrač utakmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.