KVALIFIKACIJE ZA SP

Poznato 20 učesnika Mundijala 2022: Čeka se još 12 putnika

Iz kvalifikacione grupe Sjeverna i Centralna Amerika doći će još dvije ekipe i to će gotovo sigurno biti SAD i Meksiko

G. Š.

FIFA je objavila modalitete kojima će se voditi žrijeb za Svjetsko prvenstvo 2022 koji je zakazan za 1. april

Foto: Agencije


Fudbalska reprezentacija Kanade postala je 20. reprezentacija, koja je osigurala učešće na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Na najvećoj fudbalskoj smotru Kanađani će nastupiti poslije 36 godina, a pridružili su se: Kataru, Njemačkoj, Brazilu, Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji, Srbiji, Švicarskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Argentini, Iranu, Južnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Japanu, Ekvadoru i Urugvaju.

Još tri reprezentacije dat će Evropa po okončanju finalnih mečeva baraža, a pet iz Afrike bit će poznato u utorak (sutra) kada će pobjednici baraža ovjeriti vizu za Katar. Iz kvalifikacione grupe Sjeverna i Centralna Amerika doći će još dvije ekipe i to će gotovo sigurno biti SAD i Meksiko.

Preostala dva učesnika dobit će se poslije plej ofa u kojim će snage odmjeriti petoplasirana ekipa iz Azije protiv petoplasirane ekipe iz južnoameričkih kvalifikacija i četvrtoplasirana ekipa iz Sjeverne i Centralne Amerike protiv predstavnika Okeanije.

 

FIFA je objavila modalitete kojima će se voditi žrijeb za Svjetsko prvenstvo, zakazan za 1. april a prema kojem će se 28 reprezentacija, koje su se do tada već kvalifikovati, biti raspoređene u četiri jakosne grupe na temelju FIFA-ine ljestvice koja će biti objavljena 31. marta. Prvih sedam sastava na FIFA rang listi 31. marta bit će nositelji, a Katar će kao zemlja domaćin biti nositelj A grupe. Posljednji, četvrti pot uključit će reprezentacije koje će zauzeti pozicije od 24. do 28. na ljestvici, plus tri ekipe, koje neće biti definirane u trenutku žrijeba, a koje će izaći iz interkontinentalnog plaj-ofa i preostalih pobjednika UEFA doigravanja.

Ukrajina je dobila odgodu polufinala doigravanja sa Škotskom, a pobjednik će se suočiti s Velsom. Evropsko doigravanje bit će okončano u junu, a 14. i 15. juna će se u Katru odigrati dva interkontinentalna plej ofa.

FIFA je također objavila da ekipe iz iste konfederacije ne mogu biti uključene u istu grupu, osim onih iz Evrope, kojih je 13. Dakle, pet od osam grupa po četiri u grupnoj fazi imat će dvije evropske selekcije. Grupna faza će trajati 12 dana, s četiri utakmice dnevno. Raspored će biti utvrđen naknadno, nakon što se svakoj utakmici dodijeli stadion i vrijeme početka...

Više o temi Svjetsko prvenstvo 2022.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL
Kanadu milimetri dijele od plasmana u Katar
NA VRH

Podijeli članak na