KATAR

Danas ćemo saznati još sedam učesnika Svjetskog prvenstva

Evropa, koja već ima deset reprezentacija u Kataru, večeras daje još dva predstavnika

To znači da ćemo do žrijeba u petak znati 29 od 32 reprezentacije koje će igrati na Svjetskom prvenstvu. AGENCIJE

A. V.

29.3.2022

Do danas je poznato 20 reprezentacija koje će igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru ove godine, a danas ćemo saznati još sedam momčadi koje će im se pridružiti.

Evropa, koja već ima deset reprezentacija u Kataru, večeras daje još dva predstavnika. Od 20:45 igraju Poljska i Švedska te Portugal i Makedonija. Bolji iz tih dvoboja izborit će plasman na Svjetsko prvenstvo. Posljednjeg predstavnika Evropa će dati u junu kada Vels u finalu baraža čeka boljeg iz okršaja Škotske i Ukrajine, prenosi Index.hr.

Danas je posljednji dan afričkih kvalifikacija. Igra se pet uzvratnih utakmica plej-ofa, a sastaju se Nigerija i Gana (prva utakmica 0:0), Senegal i Egipat (prvu utakmicu Egipat slavio 1:0), Alžir i Kamerun (u prvoj utakmici Alžir pobijedio 1:0), Maroko i Kongo (1:1) te Tunis i Mali (Tunis slavio u prvom susretu 1:0).

Kanada je preksinoć postala 20. reprezentacija koja je izborila Svjetsko prvenstvo, a iz tog dijela kvalifikacija gotovo sigurno će proći još SAD i Meksiko koji u posljednjem kolu brane veliku prednost u gol-razlici u odnosu na četvrtoplasiranu Kostariku.

To znači da ćemo do žrijeba u petak znati 29 od 32 reprezentacije koje će igrati na Svjetskom prvenstvu. Vels, Škotska ili Ukrajina bit će 30. reprezentacija, a posljednja dva mjesta dobit će se kroz interkontinentalni plej-of u kojem će igrati petoplasirana momčad iz azijskih kvalifikacija (vjerovatno Australija) protiv vjerovatno Perua. Drugi par će biti Kostarika i pobjednik susreta Solomonskih otoka i Novog Zelanda.

Plasman su dosad uz domaćina Katar osigurali Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska, Argentina, Iran, Južna Koreja, Japan, Saudijska Arabija, Ekvador, Urugvaj i Kanada.

Od ovih 20 reprezentacija čak 16 ih je igralo i u Rusiji prije četiri godine. Katar je jedini debitant na ovom spisku, Nizozemska i Ekvador su posljednji put na SP-u igrali 2014. godine, a Kanada se na smotru najboljih vraća nakon 1986. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.