AL RILA

Predstavljena službena lopta SP u Kataru

Dizajnirana je da izdrži najveće brzine igre, budući da leti brže od bilo koje lopte u historiji turnira

Mesi pozirao s loptom. FIFA

A. V.

30.3.2022

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas je u srijedu predstavio "Al Rila", službenu loptu za Svjetsko prvenstvo u Kataru, objavljeno je na službenim stranicama FIFA-e.

To je 14. uzastopna lopta koju je Adidas izradio za Svjetsko fudbalsko prvenstvo i dizajnirana je da izdrži najveće brzine igre, budući da leti brže od bilo koje lopte u historiji turnira.

- Ovo je zadivljujuća, održiva i visokokvalitetna službena lopta iz Adidasa u kojoj će uživati zvijezde na vrhuncu karijere koje nastupaju na najvećoj svjetskoj pozornici u Kataru, kao i obični igrači posvuda - rekao je Žan Fransoa Pati (Jean-François Pathy), FIFA-in direktor marketinga, prenosi Hina.

- Al Rilino putovanje diljem svijeta predstavljat će nevjerojatan doseg FIFA Svjetskog prvenstva i pružiti obožavateljima jedinstvenu priliku da se uključe u događaj dok uzbuđenje raste uoči velikog početka - dodao je.

Prioritet pri izradi lopte bila je održivost, a ona je ujedno i prva koja je izrađena isključivo tintom i ljepilom na bazi vode. "Al Rila" na arapskom znači putovanje, i inspirirana je "kulturom, arhitekturom, kultnim čamcima i zastavom Katara".

Na predstavljanju službene lopte bit će prisutne bivše fudbalske vijezde poput Ikera Kasiljasa (Casillas) i Kake, a lopta će potom putovati u deset gradova diljem svijeta, uključujući između ostalog Dubai, Tokio, Meksiko Siti i Njujork. 

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru održava se od 21. novembra do 18. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.