MALA VJEROVATNOĆA

Italijani se nadaju kako bi ipak mogli zaigrati u Kataru

FIFA možda izbaci jednu reprezentaciju

Italija eliminirana u baražu od Sjeverne Makedonije. AGENCIJE

A. V.

30.3.2022

Italijani se i dalje nadaju kako bi mogli zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru, iako su eliminirani od Sjeverne Makedonije u polufinalu doigravanja.

Naime, Iranski fudbalski savez došao je u fokus FIFA-e nakon što na zadnjoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Libanona u Mašhdadu ženama nije bio dopušten ulazak na stadion. Društvenim mrežama proširile su se snimke na kojima policija suzavcima ispred stadiona rastjeruje oko 2000 žena koje su uredno kupile ulaznice za utakmicu i željele su gledati nastup svoje reprezentacije.

Iranci strahuju od kazne FIFA-e, a najdrastičnija bi bila izbacivanje sa Svjetskog prvenstva zbog kršenja ljudskih prava za što su šanse vrlo male, ali postoje. 

Mediaset piše kako bi u slučaju izbacivanja Irana sa SP-a FIFA mogla odlučiti da umjesto te zemlje u Katar ide prva sljedeća reprezentacija po renkingu koja se nije plasirala, a to bi bila Italija.

- Takva drastična kazna je malo vjerovatna i graniči sa znanstvenom fantastikom. Ne možemo očekivati da će Iranci biti izbačeni sa SP-a, ali to je zadnja šansa Italiji da ipak vidi Svjetsko prvenstvo - piše Mediaset.

FIFA se još nije službeno oglasila o incidentu u Iranu, ali je godinama pritiskala tu zemlju da omogući ženama pristup utakmicama. Iran je povremeno puštao mali broj žena na stadione kako bi koliko-toliko zadovoljio FIFA-ine zahtjeve, ali sad bi mogao biti ozbiljno kažnjen, tvrde italijanski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.