KONKAKAF

Meksiko i SAD se plasirali na SP, Kostarika u baražu

Okončane kvalifikacije

Meksikanci savladali El Salvador. AFP

A. V.

31.3.2022

Nakon što su se kolo ranije na Svjetsko prvenstvo plasirali fudbaleri Kanade, u posljednjem kolu kvalifikacija, u konfederaciji Sjeverne i Srednje Amerike (KONKAKAF), taj su cilj još izborili Meksiko i SAD.

Tom dvojcu život je na samom kraju kvalifikacija mogla zagorčati jedino Kostarika, ali čudo se nije dogodilo. Meksiko je svoj dio posla obavio domaćom pobjedom na mitskom Asteka stadionu protiv El Salvadora od 2:0.

Meksikanci su utakmicu riješili u prvom poluvremenu. Urieln Antuna zabio je prvi pogodak u 17. minuti, dok je u 43. jedanaesterac realizirao Raul Himenes (Jimenez) za konačnih 2:0. 

Na kraju je Meksiko skupio isti broj bodova kao prvoplasirana Kanada, a Meksikanci će se na skorašnjem žrijebu naći u drugoj jakosnoj grupi.

U istom "šeširu" na žrijebu će biti i Amerikanci koji su u zadnjem kvalifikacijskom kolu izgubili u San Hozeu kod Kostarike (0:2), ali su sačuvali svoje treće mjesto i direktni plasman na Svjetsko prvenstvo.

Početkom drugog dijela Kostarika je s dva brza gola Huana Pabla Vargasa (Juan) u 51. i Entonija Kontrerasa (Anthony Contreras) u 59. minuti) potpirila nadu u čudo koje se nije ostvarilo, ali Kostarikanci još uvijek imaju šansu za odlazak na prvenstvo krajem godine. Naime, Kostarika će kao četvrta ekipa s tabele igrati finale interkontinentalnih dodatnih kvalifikacija. Kao posljednja prepreka na putu u Katar stoji im Novi Zeland.

Opijeni uspjehom ostvarenim kolo ranije reprezentativci Kanade su odradili gostovanje kod Panama te su poraženi 1:0. Jedini strijelac bio je Gabrijel Tores (Gabriel Torres) početkom drugog dijela.

Honduras je vodio kod Jamajke 0:1, ali su Lion Bejli (Leon Bailey)  i Rejvel Morison (Ravel Morrison) još do kraja prvog poluvremena zabili za preokret i slavlje Jamajčana, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.