NOVI SPOR

Novi pokušaj osvete bivšem prijatelju: Platini tužio Infantina

Platinijevi su advokati saopćili da su u novembru prošle godine u Francuskoj prijavili Infantina za trgovanje utjecajem

Mišel Platini. Arhiva

G. Š.

6.4.2022

Prijateljstvo Mišela Platinija (Michel Platini) i Đanija Infantina (Gianni), svojedobno najbližih saradnika u vrhu UEFA-e, već je godinama stvar prošlosti. Ipak, propast međusobnih odnosa dotaklo je novo dno nakon što je objavljeno da je 66-godišnji Platini podigao krivičnu prijavu protiv aktualnog predsjednika FIFA-e.


Trgovanje utjecajem


Platinijevi su advokati saopćili da su u novembru prošle godine u Francuskoj prijavili Infantina za trgovanje utjecajem, i to u doba kad je bio njegov glavni sekretar u Evropskoj nogometnoj federaciji. Kao saučesnik u navodnim kaznenim djelima prijavljen je i Marco Villiger, bivši pravni direktor u FIFA-i. AP javlja da se sada očekuje ispitivanje Infantina, Villigera te još četvorice Švicaraca, među kojima je i bivši glavni tajnik FIFA-e Michael Lauber.

Prijava je stigla samo dvije sedmice nakon što su Platini i Sep Blater (Sepp Blatter) u Švicarskoj optuženi za više krivičnih djela, među kojima su prijevara, zlouporaba povjerenja te krivotvorenje službenih dokumenata i vrijednosnih papira. Istragom je utvrđeno da je Platiniju nezakonito isplaćeno dva miliona švicarskih franaka, što je dvojac predstavio kao "usmeno dogovorenu plaću za savjetodavni rad". Obojica su već ranije suspendirani iz nogometa, a suđenje ih tek čeka.

Iz FIFA-e se još nisu oglasili

U prijavi protiv Infantina nije precizirano o kakvom se tačno krimenu radi, a ni FIFA se zasad još nije oglasila o Platinijevom potezu.

Prema francuskom zakonu, trgovanje utjecajem definirano je kao korištenje položaja za dobivanje povoljne odluke od strane javnog dužnosnika, u zamjenu za protupravnu korist, prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.