SARAJEVO

Bivši fudbaleri prenose znanje i iskustvo na mlade igrače: U AIR-u stvaraju buduće reprezentativce

Treninzi su prilagođeni uzrasnim karakteristikama djece, kaže Fejzić

Stanić i Fejzić: Profesionalan rad. Facebook

Piše: E. M.

11.4.2022

Dvojica vrhunskih fudbalera, koji su nažalost, prerano morali završiti karijeru zbog povreda, Adnan Fejzić i Srđan Stanić, posvetili su se radu s mladim igračima pred kojima je budućnost u Akademiji individualnog rada (AIR).

Nakon hroničnog oboljenja Ahilove tetive Fejzić morao je prestati sa aktivnim igranjem fudbala na samom početku karijere, sa 20 godina. Ovaj 30-godišnji profesor sporta i tjelesnog odgoja posjeduje UEFA B licencu za fubalskog trenera i trenutno svoje znanje prenosi na mlade u vlastitoj školi fudbala „La Paz“ i u AIR-u.


Ključni element

Kako nam je rekao, veliku pažnju posvećuju tehničkom treningu s loptom.

- Ključni elementi koje treba da usavrši svaki igrač je igra iz prvog dodira i u našoj akademiji rad na ovom tehničkom elementu je neizostavan. Osim igre iz prvog dodira, mnogo pažnje posvećujemo razvoju sposobnosti driblinga i igre jedan na jedan, jer to je osobina koja ističe igrače na terenu i pravi razliku u odnosu na ostale. Također, vježbamo šut, centaršut, pas, igru glavom, dugu loptu i prijem lopte – kazao je Fejzić.


Polaznici u Akademiji individualnog rada. Facebook

Treninzi za razvoj brzine, snage, koordinacije, izdržljivosti, ravnoteže, fleksibilnosti, preciznosti su prilagođeni uzrasnim karakteristikama djece.

- Uz upotrebu savremene tehnologije koju koristimo na treninzima, našim polaznicima omugućavamo i da rade na" treningu za mozak". Cilj ovih treninga jeste da utičemo na poboljšanje vizuelne percepcije kao što su pregled igre, skeniranje, brzine reakcije, promjenu odluke, brzo donošenje odluka – naveo je on.



Džeko i Pjanić

Nedavno, u trenerski tim, po završetku profesionalne karijere Akademiji se priključio i Srđan Stanić, proslavljeni igrač Željezničara, Zrinjskog, Slavije... Vizija AIR-a mu se svidjela i on sebe vidi kao trenera, bivšeg igrača, koji će nesebično prenositi svoje znanje i iskustvo na mlađe igrače.

- Ambijent i vizija AIR-a su mi se svidjele od prvog momenta kada sam se upoznao sa Adnanom. Igrao sam u najvišem nivou nogometa u našoj državi, evropske utakmice i prošao sam zaista mnogo u svijetu nogometa, te smatram da mi u akademiji imamo idealne uvjete za individualni razvoj mladih igrača i da jednog dana postanu i oni profesionalci u nogometu i da zaigraju na nivou gdje igraju Džeko, Pjanić i ostali naši reprezentativci – kazao je Stanić.


Akademija individualnog rada. Facebook

Za pionire, kadete, juniore i seniore pripremili su poseban plan rada koji se zasniva na kombinovanom radu u fitnes centru i kondicionim vježbama sa loptom.


Akademija individualnog rada. Facebook

- Ovaj program je prepoznat od strane i profesionalnih igrača koji nam dolaze u pauzama. Predstavlja specifičan rad sa loptom sa aspektom na kondicionu pripremu – istakao je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.