KONFERENCIJSKA LIGA

Jedan favorit večeras ispada: Lester u Ajndhovenu traži prvo polufinale u klupskoj historiji

Niko ne bi bio iznenađen da su se ova dva tima sastala u finalu u Tirani

Duel sa meča u Lesteru. AFP

Piše: G. Š.

14.4.2022

UEFA je sa razlogom izdvojila meč PSV Ajndhoven - Lester, da baš ta utakmica (danas - 18.45 sati) otvori program revanš mečeva u četvrtfinalu Lige konferencije. Niko ne bi bio iznenađen da su se ova dva tima sastala u finalu u Tirani. Žrijeb ih je međutim spojio znatno ranije, tako da ćemo večeras da ostanemo bez jednog od najvećih favorita ovog novog takmičenja. Teško je prognozirati kojeg, jer je prvi njihov okršaj u Engleskoj završen 0:0.


Otvoren meč

Tada Lester nije uspio da kruniše terensku inicijativu, iako je odigrao sasvim solidno. Bio je bolji protivnik, nije koristio svoje šanse, ali ni PSV nije uspio da ga kazni iz nekoliko situacija koje su mu se ukazale. Na kraju, mreže su mirovale, pa je sve otvoreno u revanšu, u kojem kao što već znate ne važi više pravilo gola u gostima. 

Zato očekujemo otvoren meč, bez kočnica. U takvim okolnostima se Nizozemci generalno najbolje i snalaze, a ipak će se na domaćem terenu oni malo više pitati.

Nedostajat će im međutim dvojica prvotimaca. U prošlom kolu protiv RKC-a (2:0) francuski defanzivac Olivije Boskalji je doživio tešku povredu. Ustanovljeno je da mora na operaciju i zbog toga će biti na bolovanju najmanje osam mjeseci. Također, zbog povrede neće igrati ni Noni Madueke, 20-godišnje krilo iz Londona, koje je prošlo školu Kristal Palasa i Totenhema prije dolaska na doškolovanje u PSV. Madueke je postigao devet golova ove sezone.

- Žao mi je Olivijea i Nonija, jer znam da bi obojica voljeli da se nađu na terenu na jednoj ovakvoj utakmici. Posebno mi je žao Olivijea, jer je on sjajno napredovao tokom prethodne dvije godine i postao ključni igrač PSV-a. Užasno je kada se povrijedite tako teško u momentu dok se borite za trofeje. Zato, pobjedu protiv Lestera ćemo da posvetimo njemu, rekao je Rodžer Šmit, strateg PSV-a.

Odlazak Šmita

Moramo da napomenemo – odlazeći strateg. Klub je već saopćio da Šmit neće sljedeće sezone sjediti na klupi, ugovor je potpisan sa Rudom van Nistelrojem, dok će 55-godišnji Nijemac najvjerovatnije karijeru nastaviti u portugalskoj Benfici. U Ajndhovenu su se malo kockali kada su to saopćili, jer najčešće promjene trenera u sred sezone loše utiču na ekipe i rezultate. Za sada se to nije desilo i Nizozemcima, još su „živi“. Njihov niz od 15 uzastopnih mečeva bez poraza u svim takmičenjima i dalje traje (od toga 11 pobjeda). S druge strane, Lester u Ajndhovenu traži prvo polufinale u klupskoj historiji.

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 2.10. Pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.