U TOKU ISTRAGA

Tužioci pozivaju da se Maradonino medicinsko osoblje izvede na suđenje

Maradona je preminuo u 50. godini života u 2020. dok se oporavljao od operacije na mozgu

Sumnja se da Maradona nije imao odgovarajući tretman. Twitter

M. K.

14.4.2022

Tužioci koji istražuju smrt argentinske nogometne legende Diega Maradone zatražili su da medicinsko osoblje koje ga je liječilo bude istraženo pod optužbama za ubistvo iz nehata.

U zahtjevu podnešenom u srijedu, saopštili su da su “greške” i loše upravljanje situacijom osmero medicinskih profesionalaca zaduženih za Maradonu stavile legendarnog nogometaša u “bespomoćnu situaciju” i “prepustili su ga sudbini”, navodi se u podnesku sudu koji je navela državna novinska agencija Telam, prenosi Fena.

Maradona je preminuo u 50. godini života u 2020. dok se oporavljao od operacije na mozgu.

Neurohirurg i porodični doktor Leopoldo Luke (Luque) i psihijatrica Agustina Kosačov (Cosachov) pod istragom su zbog njegove smrti kao glavni odgovorni za zdravlje bivše nogometne zvijezde.

Šestero ostalih među kojima su psiholog Karlos Diaz (Carlos Diaz) i medicinska koordinatorica Nensi Formilini (Nancy Forlini), također su optuženi. Tu su još zdravstveni koordinator Mariano Peroni, te medicinske sestre Rikardo Omar lmiron (Ricardo Omar AlmironI) i Dahiana Žizela Madrid (Gisela Madrid).

Svi oni terete se za ubistvo iz nehata s mogućim predoumišljajem, što uključuje kaznu od pet do 25 godina zatvora.Tužioci ih optužuju za “ubistvo iz nehata s dolus eventualis," krivični prekršaj koji može izazvati smrt osobe koju liječe. Oni se mogu suočiti s kaznama od osam do 25 godina zatvora ukoliko budi osuđeni.

Sudeći po tužiocima, optuženi su bili “protagonisti neuobičajene, potpuno nedovoljne i nemarne hospitalizacije u kući” i navodno su počinili “niz improvizacija, lošeg upravljanja situacijom i grešaka”.

Odbrana mora sada predstaviti svoju argumentaciju i može zatražiti da se postupak odbaci.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.