ENGLESKI MEDIJI

Dopingovani igrači u Premijeršipu, ali nijedan nije zaradio kaznu

Gledajući sve lige iz Engleske, Škotske i Velsa, od 2013. do 2020. na testovima je palo ukupno 88 fudbalera, javlja Daily Mail

Brojni fudbaleri pali na doping testovima. GettyImages

M. K.

17.4.2022

Čak 15 fudbalera iz Premijeršipa bilo je pozitivno na dopinškim testovima u periodu od 2015. do 2020. godine, a nijedan nije suspendovan, objavili su danas engleski mediji.

Gledajući sve lige iz Engleske, Škotske i Velsa, od 2013. do 2020. na testovima je palo ukupno 88 fudbalera, javlja Daily Mail.

Oni su još u januaru od državne antidopinške agencije UKAD dobili rezultate testiranja fudbalera. Iako se radi o 88 slučajeva, samo 39 ih je kategorizirano, a među njima i 15 premijerligaških. Među pronađenim nedopuštenim supstancama nisu bile samo one za poboljšanje performansi nego i kokain i metamfetamini, prenio je N1.

Objašnjenje za nekažnjavanje bilo kojeg od 15 prijestupnika iz Premijer lige UKAD je dao slučajnim unosom supstanci u organizam i posjedovanjem ljekarskog izuzeća. Neke supstance koriste se za tretmane povreda, ali su zabranjene zdravim sportašima, poput triamcinolona, pronađenog kod trojice premierligaša.

Kortikosteroid se, na primjer, koristi kao sredstvo protiv upala i koristan je u tretmanima povreda koljena, ali inače je zabranjen. Kod četvorice jer pronađen Ritalin, inače djelotvoran u tretmanu poremećaja pomanjkanja pažnje i hiperaktivnosti.

U ostala 24 slučaja izvan Premier lige većina je kažnjena suspenzijama između tri mjeseca i četiri godine za korištenje anaboličkih steroida.

UKAD je odbio navesti više od polovice, odnosno 49 od 88 slučajeva. Daily Mail piše da je među kažnjenima bio i jedan 15-godišnjak koji je 2019. suspendovan na devet mjeseci jer su kod njega pronašli opremu za unošenje HGH (ljudskog hormona rasta).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.