MADRIDSKI SUD PRESUDIO

Evropskim velikanima prijete dosad neviđene kazne i suspenzija iz UEFA takmičenja

U sudskoj odluci se navodi da su tri kluba bila svjesna mogućih posljedica

M. K.

Čeferin sad ima mnogo veće ovlasti kad su u pitanju kazne

Foto: Agencije


Pravna bitka između UEFA-e i Superlige još nije ugledala svoj kraj, ali nakon današnje presude madridskog suda, koji je uvažio žalbu UEFA-e na raniju presudu da se ukinu kazne klubovima osnivačima Superlige (Barcelona, Real Madrid, Juventus), stvari će izgledati drugačije.

Nakon uvažene žalbe UEFA ima mogućnost da primjeni kazne i suspenzije prema evropskim fudbalskim velikanima.

U sudskoj odluci se navodi da su tri kluba bila svjesna mogućih posljedica što ih nije spriječilo da prihvate finansijske obaveze, te se sada suočavaju sa sankcijama.

Tako su moguće sankcije i kažnjavanje s čak 100 miliona eura ili izbacivanje iz evropskih takmičenja. UEFA ima mogućnost da odmah kazni klubove, koji će, skoro sigurno, uložiti svoje žalbe na presudu.

Podsjećanja radi, Aleksandar Čeferin je izjavio nedavno da su Barcelona, Juventus i Real bili među prvim klubovima koji su se prijavili za Ligu prvaka u sezoni 2021/22. što najbolje govori koliko zavise od UEFA-inog novca.

- Superliga predstavlja suprotnost od glavnih principa evropskog fudbala. Principe ispadanja i promocije na osnovu sportskih rezultata. Principi koje mi u UEFA podržavamo i branimo, poručio je Čeferin.

Više o temi UEFA

KONFERENCIJSKA LIGA
UEFA kaznila Marsej zbog navijačkih nereda
NA VRH

Podijeli članak na