TRENERSKA KRIŽALJKA

Ko će naslijediti Poketina na klupi PSG-a

Argentinski stručnjak i čelnici novog prvaka Francuske saglasni su da je njihova dalja saradnje nemoguća

Maurisio Poketino. Arhiva

G. Š.

25.4.2022

U subotu je osvojio prvi šampionski trofej u trenerskoj karijeri, a nedugo potom dolazi vijest da odlazi. Maurisio Poketino (Mauricio Pochettino) je po svemu sudeći završio misiju u Pari Sen Žermenu.


Neminovan odlazak

Argentinski stručnjak i čelnici novog prvaka Francuske saglasni su da je njihova dalja saradnje nemoguća. Godinu i po pošto je naslijedio Tomasa Tuhela (Thomas Tuchel) Argentinac će napustiti Park prinčeva. Prema informacijama "Le Parisien", Poketino želi da ide i već je saopćio sportskog direktoru Leonardu šta mu je ideja, a kako se čelnici kluba baš i nisu pretrgli u namjeri da ga odgovore, izvjesno je da će uskoro pružiti ruke jedni drugima.

Više je razloga za Poketinov odlazak. Prvi je oličen u saznanju da nije ispunio osnovnu misiju. Doveden je sa namjerom da skupojceni tim dovede na vrh Evrope, prošle godine je zastao pred kasnijim finalistom Mančester sitijem, a ove u sudaru sa Real Madridom već na prvoj stanici eliminacione faze Lige šampiona. Pisat će se da je vratio titulu poslije godine u kojoj je vladao Lil, ali primarni zadatak je Evropa, a tu se nije snašao.

Osim toga, nije baš ni da je izgradio povoljan ambijent u svlačionici. Što je teško, s obzirom na ogroman ego zvijezda PSG-a. Na sve se nadovezao loš odnos sa publikom, koja ga je često tokom proljeća izviždala, naročito poslije debakla u Madridu. Mada, Poketina čuva ugovor koji bi trebalo da traje do juna 2023. godine, a na osnovu prevremenog rastasnka dobit će kompenzaciju u vidu 15.000.000 eura.


Lista kandidata za nasljednika

Čim je procurila informacija da Argentinac odlazi, odmah se pojavila i i ona koja sugeriše ko bi mogao da ga zamijeni. Navodno su zastupnici Antonija Kontea (Conte) predložili upravi Pari Sen Žermena da Italijan bude naredno rješenje na klupi. Čak se spominje da Konte zahtjeva ugovor na dvije godine, uvjeren da mu je taj period dovoljan da ostvari ciljeve.

To što je trenutno u Totenhemu – Poketinovom bivšem klupu, ne tangira previše Antonija Kontea. I njegovo ugovor u Londonu traje do kraja sljedeće sezone, međutim, u ovakvim situacijama, kad su značajne pozicije i veliki novac u igri, papir postaje manje vrijedan i sve je podložno raskidu. Pogotovo ako Totenhem ne uspije da se vrati u Ligu šampiona.

PSG navodno razmatra da li da se upušta u avanturu sa Konteom. Iz više razloga. Najveći je možda u činjenici da je u svakoj sredini svađao sa upravom, javno je napadao, usput trošio veliki novac i napuštao je. Osim toga, velika želja Parižana je Zinedin Zidan (Zinedine Zidane), njega su odavno označili prioritetom, ali je kod bivšeg trenera Reala problem što bi on prije u selektorsku fotelju kad se povuče Didije Dešan (Didier Deschamps).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.