ZAGREB

Predstavljena knjiga o Velimiru Zajecu: Ćiro Blažević zvijezda večeri

Jako sam se veselio ovoj večeri na kojoj smo se prisjetiti brojnih uspjeha našeg Dinama, vidjeli se s mnogim igračima i prijateljima s kojima dugo nismo i predstavili knjigu, rekao je Zajec

Velimir Zajec. Arhiva

G. Š.

26.4.2022

Tačno na dan kada je prije 40 godina tadašnja ekipa zagrebačkog Dinama na autocesti Niš - Beograd saznala da je zagrebački klub i matematički postao prvak bivše države, u zagrebačkom kazalištu Komedija održana je svečana promocija knjige biografija slavnog nogometaša Velimira Zajeca ”Zeko” koju je napisao Sanjin Španović.


Od Dinama do Portsmuta

Na promociji je o svojoj karijeri i knjizi govorio sam Zajec, a na pozornici su mu se pridružili i nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, novinar Anton Samovojska, sportski komentator Božo Sušec i Španović. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, bivša predsjednika Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, bivši nogometaš i novinar Miroslav Rede te televizijska voditeljica Mila Horvat prisustvovali su promociji knjige o legendi hrvatskog nogometa, pišu SN.

- Jako sam se veselio ovoj večeri na kojoj smo se prisjetiti brojnih uspjeha našeg Dinama, vidjeli se s mnogim igračima i prijateljima s kojima dugo nismo i predstavili knjigu. Ova knjiga je svojevrsno putovanje kroz moju igračku, direktorsku i trenersku karijeru s naravno naglaskom na tu 1982. godinu koja je obilježila cijelu moju generaciju i karijeru. Ta moja generacije je i osnovni razlog zašto sam se odlučio na ovaj projekt, kazao je kapetan Dinama '82 Velimir Zajec, koji je uglednu karijeru napravio kao igrač i dužnosnik atinskog Panatinaikosa.

Karijeru je počeo u Dinamu 1974. godine u 18. godini, a u svojih prvih 10 godina igranja, svom klubu je donio dva Kupa Jugoslavije kao i 24 godine dugo očekivani naslov prvaka, 1982. godine, da bi dvije godine kasnije otišao je u grčki Panatinaikos. Na terenu je važio za džentlmena, bez provokativnih i nasilnih ispada, a kao trener je vodio Dinamo, Panatinaikos i Portsmut.

Bio je najbolji jer je stvarao višak na terenu

Zajec je na predstavljanju pozdravio svoje saigrače Marka Mlinarića i Srećka Bogdana, kao i današnje igrače Dinama od kojih su promociji knjige prisustvovali Mislav Oršić, Bruno Petković, Arijan Ademi, Luka Ivanušec i Dominik Livaković, no posebna zvijezda večeri bio je Ćiro Blažević.

- Zajec je bio nogometaš koji nije imao fiksnu poziciju na terenu. On je bio jedan od rijetkih koji je u to doba mogao igrati sve pozicije. A bio je najbolji jer je stvarao višak na terenu, a to mogu doista samo rijetki, kazao je Blažević.

Knjiga “Zeko - biografija Velimira Zajeca” puštena je nedavno u prodaju, a na 480 stranica kroz razgovore s 96 sagovornika i više od 100 arhivskih članaka, autor knjige Sanjin Španović ispričao je Zajecovu karijeru ne samo kao kapetana Dinama, već i onu kao igrača Panatinaikosa, te trenera i direktora ova dva kluba i otkrio brojne nepoznate detalje povezane i s brojnim hrvatskim i grčkim nogometnim legendama. Također, u knjizi se nalazi i preko 150 fotografija od kojih brojne nisu nikad dosad viđene u javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.