AVAZ OTKRIVA

Šta sadrži odluka Prvostepene komisije: Zašto premijerligaši nisu dobili licence

Klub s Tušnja nije ispunio finansijski kriterij, a Leotar, Radnik i Rudar infrastrukturni

Tuzlaci navodno dodatno moraju „pokriti“ nekoliko stotina hiljada KM. FK Sloboda

Piše: G. Šumar

29.4.2022

Nakon sjednice Prvostepene komisije za licenciranje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NSBiH) svi istinski ljubitelji sporta u našoj domovini, a ponajviše oni kojima je klub s Tušnja u srcu, strahuju da bi Fudbalski klub Sloboda mogao krenuti stopama Mladosti Doboj Kakanj ili, u najgorem slučaju, završiti kao što je zenički Čelik.

Klub s Tušnja nije ispunio najteži, finansijski kriterij, tako da je trenutno u velikom problemu.


Veliki problem

S druge strane, Prvostepena komisija za licenciranje NSBiH nije izdala licence ni FK Leotar Trebinje, FK Radnik Bijeljina i FK Rudar Prijedor, ali zbog infrastrukturnih nedostataka koje nije teško otkloniti.

Naprimjer, Trebinjci i Prijedorčani mogu početi postavljanje reflektora i riješiti sve probleme, ili prijaviti zamjenski stadion. No, najlakše im je „zakopati dva stuba“ i konstatirati da počinju postavljati reflektore... Tako bi barem „ugasili požar“.

I Rudar Prijedor može imati problem, budući da ne može za zamjenski stadion prijaviti banjalučki Gradski stadion jer ne mogu mijenjati područni savez. Ali može početi postavljanje reflektora.

Kako saznajemo, Radniku, da bi se poboljšali uvjeti na terenu u Bijeljini, može biti dovoljno da se izvrši čepiranje terena, kao što je to urađeno na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ ili Gradskom stadionu Tušanj.


Bilans stanja

Međutim, u velikom problemu je stariji tuzlanski premijerligaš. Na Tušnju navodno imaju i dodatnu dokumentaciju koja će biti predmet istrage Drugostepene komisije za licenciranje NSBiH.

U dodatnoj dokumentaciji revizor pravi bilans stanja, jer klub s Tušnja ima i neka potraživanja. Tu su i sudski sporovi... No, kako nezvanično saznajemo, Tuzlaci navodno dodatno moraju „pokriti“ nekoliko stotina hiljada KM

Žalbeni rok

Sjednica Drugostepene komisije za licenciranje mora se održati do 31. maja, kada je krajnji rok za dostavljanje konačnih odluka UEFA-i. 

Za razliku od prethodnih godina, klubovi sada za žalbu imaju 15 dana od dana prijema odluke Prvostepene komisije NSBiH za licenciranje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.