NEVJEROVATNA CIFRA

Rekord: Maradonin dres prodat za 8,8 miliona eura

Argentinci su u duelu sa Englezima slavili s 2:1, uz dva pogotka Maradone, pri čemu je njegov gol rukom, popularna "Božja ruka", postao simbol Mundijala

"Božja ruka" Maradone u najskupljem dresu na svijetu. TWITTER

M. K.

4.5.2022

Dres koji je legendarni Diego Armando Maradona nosio u četvrtfinalu SP-a 1986. protiv Engleske, kada je zabio gol rukom, prodan je na aukciji za 7,1 milion funti!

Argentinci su u duelu sa Englezima slavili s 2:1, uz dva pogotka Maradone, pri čemu je njegov gol rukom, popularna "Božja ruka", postao simbol Mundijala.

Ovaj nestvaran iznos za jedan, sve samo ne običan, fudbalski dres, oborio je sve rekorde kada je sportski historijski rekviziti u pitanju.

Nakon Maradonine smrti u novembru 2020., tadašnji vlasnik dresa, Stiv Hodž (Steve Hodge) rekao je da dres nije na prodaju.

U decembru te godine izjavio je da su lažne vijesti da želi prodati dres.

- Smatram da to nije u redu i da je potpuno pogrešno. Nije na prodaju i ne pokušavam ga prodati, rekao je tada Hodž, koji je kasnije primijenio mišljenje.

Što se historijskih dresova tiče, do sad je najviše plaćeno za onaj bejzbolske legende Nju Jork Jenkija, Bejba Ruta (Babe Ruth), koji je 2019. prodan za 4,4 miliona funti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.