EKSKLUZIV

Zlatko Dalić za "Avaz": Moramo podržavati jedni druge i biti zajedno

Nikad se nisam sramio, niti bojao reći da sam ja iz Bosne i Hercegovine, rodom, porijeklom, rekao je Livnjak

Dalić i Ćiro Blažević prije humanit arne utakmice u Travniku. Avaz

Piše: G. Šumar

7.5.2022

Humanitarna utakmica između zvijezda bh. i hrvatskog fudbala, koje su bile „pojačane“ političarima i estradnjacima (5:5), u četvrtak je u Travnik dovela mnoge poznate ličnosti – od šefa delegacije EU Johana Satlera (Johann Sattler), Miroslava Ćire Blaževića, Fuada Muzurovića, Elvira Bolića, Amela Tuke... do Zlatka Dalića, Ivice Olića, Marija Stanića, Nike Kranjčara, Borisa Živkovića, Gorana Vlaovića...


Dobra akcija

Pored Ćire, kojem su prije početka utakmice uručeni priznanje „Počasni građanin Travnika“ i ključevi Grada, najveći aplauz dobio je selektor reprezentacije Hrvatske.

- Kako što sam i očekivao, sve je prošlo lijepo. Napravili smo dobru akciju, rekao je Dalić za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Drago mi je što smo napravili akciju za prikupljanje sredstava onima kojima su ona potrebna i što smo svi mi to podržali.

Sav novac prikupljen od prodatih ulaznica namijenjen je za opremanje IT učionica u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić” i Srednjoj školi u Travniku.

- Hvala svima koji su našli vremena da dođu u Travnik. Naravno, tu je i Ćiro, došli smo da podržimo i njega, te mu odamo ono što treba, jedno veliko priznanje. Trebamo biti ovdje - istakao je Dalić, koji je porijeklom Livnjak.

- Nikad se nisam sramio, niti bojao reći da sam ja iz BiH, rodom i porijeklom. Rado bih se volio vratiti, biti ovdje i podržati Bosnu.

Ovakve i slične manifestacije sigurno bi se trebale organizovati češće, kako u BiH, Hrvatskoj, tako i cijeloj regiji.

- Naravno, mi na tome moramo raditi i biti zajedno. To je ono što je jako bitno. Kada je bilo Svjetsko prvenstvo u Rusiji zahvaljivao sam se stvarno svima, pogotovo iz regije, koji su podržavali hrvatsku reprezentaciju. Moramo podržavati jedni druge i biti zajedno, jer to je (su)život. To je ono što mi i trebamo i moramo promovisati. To je jedini pravi put. Hvala svima u BiH i na podršci, koju su pružali ili pružaju. Mislim da je to jedino ispravno, da smo jedni uz druge, istakao je Dalić.


Dalić: Drago mi je što smo napravili akciju za prikupljanje sredstava onima kojima su ona potrebna i što smo svi mi to podržali.. Avaz

Modrić je fenomen

Neizbježna tema bila je i Liga prvaka, s obzirom na ovosedmične polufinalne revanš utakmice, a kapiten reprezentacije Hrvatske Luka Modrić je sa Realom ponovo izborio finale.

- Luka je fenomen, ovo što on radi u 36. godini je sjajna stvar. To što on radi može biti primjer svima nama, a posebno mladim, da ako su radni, uporni, vrijedni... mogu napraviti velike rezultate. No, moram naglasiti i to da je Luka, prije svega, veliki čovjek, a onda sve ostalo.

Osim je bio genije

Dalić se osvrnuo i na smrt legendarnog Ivice Osima.

- Osim je jedna od najvećih legendi ovih prostora, i nogometna, i trenerska. Prije nekoliko godina bio sam u Sarajevu na promociji dokumentarnog filma o njemu. Tada smo se i upoznali i odmah me oduševio. I zaista, moja sućut njegovoj obitelji i cijeloj nogometnoj obitelji. Nogomet je izgubio jednog velikog čovjeka, genija, koji je prvo bio veliki igrač, kasnije i veliki trener. A u prvom redu, velikog čovjeka koji je svoju čovječnost pokazao i tokom rata, i kasnije – rekao je selektor reprezentacije Hrvatske.

Uspjeh BiH

- Prije četiri godine imali smo četiri selektora iz Bosne i Hercegovine (Zlatko Dalić, Vladimir Petković, Vahid Halilhodžić i Mladen Krstajić) koji su ostvarili plasman na Mundijal 2018. Puno je tu dobrih igrača, puno dobrih trenera koji su porijeklom iz BiH... Volio BiH kada bi Bosna i Hercegovina, kao nogometna reprezentacija, plasira na još neko veliko takmičenje. To zaslužuje jer ima dobre igrače. Treba tu malo i sreće, malo lakšeg žrijeba. Hrvatska to čini konstantno, ali volio bih da to čini i Bosna i Hercegovina, rekao je Dalić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.