NIZOZEMSKA

Ajaks u Alkmaru igra finale za titulu

Još jedna dominantna sezona je iza sastava iz Amsterdama, ali ovoga puta je imao pravog pratioca u PSV-u

Dušan Tadić. Arhiva

Piše: G. Š.

8.5.2022

Ajaks je na dobrom putu da odbrani titulu u Nizozemskoj. Ima četiri boda prednosti u odnosu na PSV, a do kraja sezone su mu ostala još tri meča. Prvi je i najteži, pa se zato sudar sa AZ Alkmarom može smatrati i finalom za "Kopljanike" (14.30 sati). Još jedna dominantna sezona je iza sastava iz Amsterdama, ali ovoga puta je imao pravog pratioca u PSV-u. 

Ogroman motiv

Vodila su dva nizozemska velikana sjajnu trku od početka do kraja, ali cilju su bliži Dušan Tadić i drugovi. Reprezentativac Srbije od debija 2018. godine nije propustio nijedan meč u Erediviziji, a na 190 nastupa učestvovao je u 180 golova Ajaksa. Ove sezone je na koti 30 (13 golova i 17 asistencija).

Ogroman motiv imat će šef struke Ajaksa Erik Ten Hag. Odlazi u Mančester junajted na kraju sezone i nema sumnje da će učiniti sve u svojoj moći da navijačima podari novi trofej. Osvojio je već dvije duple krune (2019. i 2021. godine).

"Kopljanici" su vezali sedam pobjeda u prvenstvu, ali su sredinom aprila doživjeli jak šamar od PSV-a u finalu Kupa (1:2).

AZ sa druge strane oscilira. Osvojio je osam od mogućih 15 bodova u posljednjih pet kola i preostaje mu borba sa Tventeom za četvrto mjesto kojim bi izbjegao baraž za plasman u Ligu konferencije i osigurao kvalifikacije trećerangiranog UEFA takmičenja.

Igrački kadar

Ipak, umije tim iz Alkmara da bude trn u oku Ajaksu. Dobio ga je već ove sezone i to na Johan Krojf Areni (2:1), a na posljednjih osam međusobnih duela AZ i Ajaks imaju po četiri pobjede. Potrudit će se sastav Paskala Jansena da zagorča život Ten Hagovoj ekipi i u 32. kolu, pa nema sumnje da nas očekuje još jedan sjajan okršaj.

Domaći AZ u meč ulazi bez Barasija, Duina i Verhulsta, dok Ajaks ima više problema. Na megdan izlazi bez Antonija, Gravenberha, Klajbera, Labjada, Martineza, Mazrauija, Onane i Pasvera. Ajaks je, dakle, na pragu krunisanja u Nizozemskoj. Odluka bi mogla da padne već u danas, kada se igraju dva velika derbija Eredivizije, AZ Alkmar – Ajaks i Fajenord – PSV. "Filipsovci" gostuju u Roterdamu s nadam da će "Kopljanici" kiksnuti, pa bi preostala dva kola donijela dramu u šampionatu.

Kladionica Mozzart na pobjedu AZ-a daje kvotu 4.80. Pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.