NOVI POVRATAK

Ansu Fati ponovo u centru pažnje: U Barceloni se nadaju da je došao kraj malerima

Fati je u pobjedi nad Betisom u Sevilji (1:2) pokazao zašto se u njega gleda kao sljedeći veliki projekat Barcelone

Ansu Fati. Agencije

G. Š.

8.5.2022

Nije potrebno mnogo fudbalskoj Barceloni da se zapali i slavi Ansua Fatija. Pogotovo jer se radi o izdanku čuvene Masije, koja toliko dugo nije dala igrača dostojnog bitnije uloge na Kamp Nou. Fati je u pobjedi nad Betisom u Sevilji (1:2) pokazao zašto se u njega gleda kao sljedeći veliki projekat Barcelone. Samo 77 sekundi bilo mu je potrebno da zatrese mrežu pošto je ušao na teren i doveo navijače do ekstaze.


Historija se ponavlja

Poslije svega što ga je snašlo u proteklih godinu i kusur utisak je da je malo fudbalera koji su fudbalski eksplodirali pošto bi ih zadesile teške povrede, ali Fati ne samo da odolijeva, već se i vraća na teren sa još većom željom za dokazivanjem. Tačno 13 sedmica poslije povrede na San Mamesu Fati se diskretno vratio na teren prošlog ponedjeljka kada je odigrao posljednjih 15 minuta u pobjedi nad Majorkom. Isto toliko vremena dobio je i protiv Betisa i napravio šou. Historija se ponavlja, jer sada je već postala tradicija da se odmah poslije povrede upiše u listu strijelaca. Učinio je to prošlog septembra protiv Levantea, ponovio sinoć u Andaluziji.

Na teren je ušao u 75. minutu i samo 77 sekundi kasnije na savršen način iskoristio je centaršut Žordija Albe tako što je prvo prihvato loptu desnom nogom, namjestio se i pogodio metu sa ivice kaznenog prostora. Lopta jeste malo zakačila Marka Bartru, ali je svakako imala putanju koja bi prevarila Ruija Silvu.

Fati je stigao do svog četvrtog gola u Primeri, bez obzira na to što je odigrao samo sedam utakmica ili 245 minuta. Pored toga bio je strijelac pobjedonosnog gola u Kijevu i još jednog u Superkupu protiv Reala. Ćavi je na konferenciji za novinare istakao Fatijev doprinos timu i poručio da je on već sada zvijezda. Zvijezda koja uspjeva da ne klone duhom, iako je povreda sve više. Jedna od najtežih desila se upravo protiv Betisa novembra 2020. poslije starta Mandija. Pokidan je meniskus koji je zakomplikovao njegov povratak na teren. Jučer mu je bilo treće “uskrsnuće“ nakon povrede, a u Kataloniji ne zaboravljaju ni to da je kao dijete imao prelome tibije i fibule.

Kraj Fatijevim malerima

Sada se u Barceloni nadaju da je došao kraj Fatijevim malerima i da će konačno postati legitimna “desetka“ ovog tima. Ćavijevi planovi za narednu sezonu prilično su jasni. U centru pažnje je Fati, a ok njega bit će još desetorica. Ko tačno, ostaje još da se vidi. Barcelona duže vrijeme traži klasičnu devetku i kruži od Erlinga Halanda (Haaland), preko Roberta Levandovskog (Lewandowskog) do Romelua Lukakua. Također se traže nova rješenja u posljednjoj liniji praktično na svim pozicijama, a priče da će Frenki de Jong (Frenkie) završiti na transfer listi podgrijavaju priče o promjenama i na sredini terena. U klubu vjeruju da će sve biti mnogo lakše ako Fati bude na 100 posto i pogotovo ako ga povrede zaobiđu. Ćavijeva uloga u daljem razvoju golobradog ofanzivca je ključna, a on mu već dozvoljava da ima punu slobodu na terenu. Naravno, kada igra.

Od svog debija prije nepune tri godine propustio je 84 utakmice. Trenutno se u listu strijelaca upisuje prosječno na svakih 88 minuta, dok je prošle godine upisao pet golova u deset utakmica. Zamislite onda kakav bi bio učinak samo da je zdrav...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.