MANČESTER SITI

Gvardiola: Poraz te natjera da osjećaš sve, samo tako možeš da budeš bolji

Naravno, možemo da analiziramo, ali ovo je tip utakmice koji izaziva mnogo emocija, a ja želim da se fokusiramo na Njukasl, rekao je Pep

Pep Gvardiola. Arhiva

G. Š.

8.5.2022

Praksa je da se u sklopu pripreme za svaku utakmicu analizira posljednja odigrana, ali menadžer Sitija Pep Gvardiola (Guardiola) je u intervjuu za "Sky Sports" priznao da ovog puta nije imao snagu za to. Za Njukasl su se "Građani" spremali bez analiziranja meča u Madridu protiv Reala u Ligi prvaka...

Mnogo emocije


- Naravno, možemo da analiziramo, ali ovo je tip utakmice koji izaziva mnogo emocija, a ja želim da se fokusiramo na Njukasl. To nam je sada najvažnije, kazao je Gvardiola.

Španac je potom istakao da nije očajan zbog neuspjeha i da fudbaleri moraju da prihvate poraz.

- Šta je život? Život nije uvijek sačinjen od dobrih momenata. U sportu pogotovo ima više loših od dobrih trenutaka. Zato, ponekad se osjećam komfortnije u ovakvim situacijama nego kada treba da se suočim sa uspjehom.

Nije tajna, Gvardiolin najvažniji saradnik u momentima kada ekipi ne ide dobro je Manel Estriarte, nekadašnji olimpijski šampion u vaterpolu. Legendarnom vaterpolisti je posao u Mančester sitiju da se bavi psihologijom igrača i da im pomogne u najtežim trenucima.

. Manel vodi računa o meni, to mu je dovoljno posla, našalio se Gvardiola, pa nastavio:

- Mi smo prijatelji mnogo godina. Mnogo, mnogo... Bio je najbolji u svom sportu, ima nevjerovatan osjećaj da procjeni šta se dešava sa timom. Ne radi sa taktikom, ali prati igrače, za to nam je potreban i to se traži od njega. Pomaže mi, pogotovo u teškim momentima. Dijelimo našu tugu, ona nas drži zajedno. Manel ima važnu ulogu u klubu, on je sjajna osoba za moju porodicu, rekao je Gvardiola.

S obzirom na sve to, javnost je zanimalo šta je Španac rekao njegovim igračima poslije tragedije na „Santijago Bernabeuu“.

- Porazi donose mnogo emocija. Sa uspjehom to je pomiješano, znaš nekad da si mogao bolje. Poraz te natjera da osjećaš sve. Samo tako možeš da budeš bolji. Poslije utakmice u Madridu nisam rekao ništa igračima, ne postoje riječi koje ti mogu pomoći da kontrolišeš bol koji donosi takav rezultat. Možeš samo da prihvatiš taj bol. Danas svi pričaju. Zato sam igračima rekao samo: Ne čitajte puno, udaljite se od svega i fokusirajte se samo na sebe.


Nije imao sreće

Među navijačima je uglavnom stav da je baš Gvardiola najveći krivac za preokret Reala. Koliko je njegov protivnik sa klupe Kraljevskog kluba Karlo Ančeloti pogodio sa izmjenama, uvođenjem Rodriga i Kamavinge, toliko je Španac promašio. Izvođenjem Kevina De Brujnea i Rijada Mareza izgubio je kontrolu na terenu, a uz to je i rezervista Džek Griliš propustio dvije odlične prilike pri rezultatu 1:0, kojima je mogao da overi pobjedu. Skupocjeni vezista je zbog promašaja također bio kritikovan, ali Gvardiola je stao u njegovu odbranu.

- Džek je bio briljantan kada je ušao, nije imao sreće u onim situacijama.

Bivši strateg Barcelone i Bajerna smatra da eliminacija u polufinalu Lige šampiona nije neuspjeh. Što je još zanimljivije, dodao je da bi smatrao da je sezona uspješna sve i da mu na kraju Liverpul otme titulu u Premijer ligi.

- Trenutak je takav, moramo da ga prihvatimo. Moramo da stavimo na sto to ko smo i šta smo uradili u te dve utakmice, u Premijer ligi i generalno u Ligi šampiona. Prošle godine smo u Ligi šampiona od 13 utakmica pobijedili na 11, imali jedan remi i poraz. Da li je to bila loša sezona? Apsolutno nije! Ove sezone smo također ispali u polufinalu. Naravno, želja nam je da budemo prvaci Evrope, ali kada su me zvali da preuzmem Siti nisu mi rekli da moram osvojiti Ligu šampiona, čak ni Premijer ligu. Rečeno mi je da hoće da budemo konkurentni u svim takmičenjima do kraja, da budemo tim uz koji će navijači da uživaju kada ga gledaju. Zato su zakucali na moja vrata, a to smo mi i postigli. U svim takmičenjima, ljudi koji su igrali protiv nas znaju koliko smo dobri. Tjeramo protivnike da igraju na svom maksimumu protiv nas - analizira Gvardiola.

Poslije Njukasla u srijedu "Građani" gostuju Vulverhemptonu, sljedeće nedjelje će ih ugostiti Vest Hem, a potom će u posljednjem kolu dočekati Aston Vilu.

- Znam da ćemo nastaviti da igramo u našem stilu, prežalit ćemo poraz. Ostale su samo još dvije sedmice do kraja sezone, imamo još četiri utakmice u malom vremenskom razmaku. Nemamo prostor za grešku, prvi je Njukasl i moramo da se spremimo za njega, zaključio je Gvardiola.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.