MILAN BLIZU TITULE

Pioli: Krunić nije igrač kakvog ga vi zamišljate, nije njegova glavna uloga da samo trči bezglavo

Zaljubljen sam u svoje igrače, jer vidim trud koji svaki dan ulažu, rekao trener Milana

Stefano Pioli. Arhiva

G. Š.

9.5.2022

Gorit će San Siro naredne nedjelje (18 sati) kada Milan dočekuje komšijsku Atalantu u pretposljednjem kolu Serije A. Ulaznice su već raspodate, bit će 80.000 navijača. "Rosoneri" su „prespavali“ prethodnu deceniju, 11 godina su bez titule, ali protiv "Boginje provincije", tim Stefano Piolija moći će naprave novi korak za tituli. Četiri boda u preostala dva kola rješavaju pitanje skudeta i 19. krune za slavni klub koji bi mogao da se izjednači se sa gradskim rivalom Interom po broju šampionskih pehara.


Hrabrost i vjera proističu iz iskustva

Pobjeđena je i Verona na Bentegodiju sa 3:1 u nedjelje uveče, a u prvom planu bili su asistent Rafaela Leao i egzekutor, dvostruki strijelac Sandro Tonoli.

- Zaljubljen sam u svoje igrače, jer vidim trud koji svaki dan ulažu. Hrabrost i vjera proističu iz iskustva. Naprimer, iako smo gubili, nismo osjećali tremu, jer smo znali da igramo dobro i održali smo taj duh do kraja. Ova ekipa se penjala korak po korak tokom šampionata. Moramo da zadržimo ovu koncentraciju, odlučnost i vjeru u posljednje dvije utakmice, rekao je Pioli.

Verona je već prošlost, preokupacija je duel sa Atalantom narednog vikenda

- Mislim da smo prošli put protiv Atalante odigrali jednu od naših najboljih utakmica 70-80 minuta, ali oni su jedan od najboljih timova u ligi. Imaju sličan taktički pristup kao Verona, tako da je važno pronaći prave karakteristike unutar našeg tima da neutrališemo snagu rivala.

Iskusni stručnjak dobro pamti debakl u Bergamu (0:5) krajem decembra 2019. godine.

- Mislim da je ovaj Milan rođen tokom tog užasnog, ponižavajućeg poraza od Atalante. Tada smo shvatili šta je potrebno za razvoj ovog tima. Bio je to jedan od najnegativnijih trenutaka u mojoj karijeri, ali i jedan od najvrednijih.

Tonali je imao najbolji učinak u karijeri, postigao je dva gola na svoj 22. rođendan.

- On je mlad, ali tako snažan. Rekao sam da je poslije dva dana predsezonskog treninga bio potpuno drugačiji nego prošle sezone. Ovo su mladi momci, mnogi prvi put doživljavaju ovaj nivo i rade to na pravi način. Kada treneri kažu da je potrebno vrijeme da se izgradi tim, mislimo i na upoznavanje naših igrača i pronalaženje onih karakteristika koje se mogu iskoristiti. Kada imamo dvojicu zadnjih veznih možemo više da napadamo s krila, dok ovako možemo da dozvolimo Tonaliju da ide naprijed i iskoristi svoj kvalitet.

Uporedio je Pioli junaka meča na Bentegodiju sa trojicom nekadašnjih italijnskih asova.

- Prvog dana, pitao sam Sandra koja je njegova idealna pozicija? On je rekao da ga ljudi upoređuju sa Andreom Pirlom, ali da sebe više smatra Đenarom Gatuzom. Mislim da ako toj mješavini dodamo i Danijelea De Rosija, to ga upotpunjuje kao igrača.

Rade Krunić. Arhiva

Dobar meč Krunića

Novinare je pred početak utakmice zanimalo zašto je šansu u prvom timu dobio naš veznjak Rade Krunić, a ne Brahim Diaz. 

- Krunić nije igrač kakvog ga vi zamišljate, nije njegova glavna uloga na terenu da samo trči bezglavo. On je igrač koji se pravovremeno ubacuje u šesnaesterac, stvara mnogo prilika i veoma je koristan u ovakvim utakmicama, rekao je Pioli.

Krunić je protiv Verone imao 26 dodavanja (21 uspješno), tri prodora, dva pokušaja, po jedan u okvir i van okvira gola, a također je dobio po dva duela u zraku i na tereni.

- Svi igrači u ovom sastavu kojeg sam odabrao imaju i minute i motivaciju, u suprotnom ne bi bili tu, zaključio je trener Rossonera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.