SP U KATARU

FIFA odbacila žalbu: Brazil i Argentina moraju da igraju kvalifikacioni meč za Mundijal

Utakmica Brazila i Argentine igrana 5. septembra u Sao Paolu, prekinuta je poslije sedam minuta

Odlukom FIFE, Brazil i Argentina odigrat će utakmicu bez takmičarskog značaja. Ilustracija

H. J. I.

9.5.2022

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odbacila je danas žalbe Brazila i Argentine, pa će te dvije reprezentacije morati da odigraju utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Utakmica Brazila i Argentine igrana 5. septembra u Sao Paolu, prekinuta je poslije sedam minuta, nakon što su brazilske zdravstvene vlasti i federalna policija upali na teren zbog kršenja protokola u vezi sa koronavirusom četvorice argentinskih fudbalera.


Falsifikovali podatke

Četvorica argentinskih reprezentativaca iz Premijer lige Emilijano Buendija, Emilijano Martines, Đovani Lo Selso i Kristijan Romero suspendovani su na po dvije utakmice u organizaciji FIFE jer su falsifikovali podatke u vezi sa koronavirusom, kako bi ušli u Brazil iz Velike Britanije, koja je u to vrijeme bila na crvenoj listi.

Obje reprezentacije plasirale su se na Svjetsko prvenstvo kao dvije najbolje plasirane iz južnoameričkih kvalifikacija i bez te utakmice, a prošlog mjeseca odigrale su neriješeno.

Odlukom FIFE, Brazil i Argentina odigrat će utakmicu bez takmičarskog značaja, najvjerovatnije u septembru.

Dva Saveza mogu da se žale Sudu za sportsku arbitražu.


Umanjene novčane kazne

Novom odlukom, svjetska kuća fudbala umanjila je novčane kazne Brazilu i Argentini. Brazil će platiti 250.000 švicarskih franaka umjesto 550.000 zbog narušavanja reda i sigurnosti, a Argentina će platiti 100.000, umjesto 250.000 švicarskih franaka zbog neispunjavanja obaveza u vezi sa redom i sigurnosti, pripremom i učešćem u utakmici.

Također, oba Saveza platit će još po 50.000 švicarskih franaka zbog otkazivanja utakmice.

Prema ranijem dogovoru, Brazil i Argentina odigrat će prijateljsku utakmicu 11. juna u Melburnu.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru Brazil će igrati protiv Srbije, Švicarske i Kameruna, a Argentina protiv Meksika, Poljske i Saudijske Arabije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.