SLUČAJ UMIČEVIĆ

Enid Tahirović za "Avaz": Izjave Marinka Umičevića su dno dna, bojim se da će se ugasiti bh. rukomet

Rukometni savez BiH funkcioniše kao raštimani orkestar, istakao je Tahirović

Enid Tahirović: Nijedna odluka ne može da se donese kako je to propisano Statutom. Avaz

Piše: G. Šumar

13.5.2022

Legendarni golman naše rukometne reprezentacije Enid Tahirović (49), kao i svi Bosanci i Hercegovci, zgrožen je izjavama potpredsjednika Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine i predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske Marinka Umičevića.


Totalno rasulo

- I definitivno, to je pokazatelj totalnog rasula u Savezu i da ništa ne štima u Upravnom odboru, rekao je Tahirović za „Avaz“.

Umičević je, podsjetimo, između ostalog izjavio:

- Meni se Sarajevo zgadilo, ja se tamo osjećam ugroženim... - rekao je predsjednik RSRS za ATV.

Tahirović je istakao da već odavno Rukometni savez BiH funkcioniše kao raštimani orkestar.

- Nijedna odluka ne može da se donese kako je to propisano Statutom. A što se tiče samog Umičevića, ne znam da li mu uopšte treba pridavati pažnju, pita se Enid.

Ipak, ovaj put je zaista pretjerao.

- Izjave koje on daje su dno dna. Ne znam kako i ta televizija dopušta nekome da na onaj način, onakvim vokabularom, uopšte javno govori... To je sigurno uvredljivo za sve nas koji smo bili dio te reprezentacije svih ovih godina i koji znamo da su te izgovorene stvari totalno neistinite. On navodi da su ga navijači prozivali na utakmici u Sarajevu, a posljednja reprezentativna utakmica u našem glavnom gradu je odigrana prije četiri-pet godina, kada on i nije bio u Savezu. Ne znam, tako nešto pričati o Sarajevu, koje je multietnički grad i pun turista svih vjera i konfesija, u najmanju ruku nema smisla. Pa i on je prije nekoliko dana bio na sjednici Upravnog odbora u Sarajevu i nije mu falila dlaka s glave. Ne znam da li on uopšte zna šta priča, konstatuje Tahirović.

 I naša rukometna reprezentacija je uvijek bila multietnička.


Enid Tahirović. Avaz

Ljubimci navijača

- Kad krenemo od Zorana Martinovića, koji je igrao na početku kod Abaza Arslanagića, preko Nikole Maleševića i svih ostalih – da ne nabrajam imena jer ću sigurno nekoga zaboraviti, do Vladimira Vranješa, Dejana Malinovića, Nikole Prcea... Pa Banjalučanin Vranješ je na zadnjoj utakmici od tih istih BHFanaticosa dobio poklone i zahvalnicu. Svi nabrojani su godinama ljubimci publike. I tako dalje, i tako dalje... Ne znam šta je Umičevićev cilj, možda da pokuša i kroz sport pokazati da je nemoguće sve što nosi prefiks bh. Tako ja shvatam tu političku mantru, koja je uveliko i u bh. sportu. Ovo je zapravo puno, puno ozbiljnije, nego što već i ovako ozbiljno izgleda. A još je ozbiljnije - rekao je Tahirović.

U bh. rukometnim kuloarima kruži informacija da će Rukometni savez BiH biti izbačen iz prostorije na ulicu.

- I ja sam čuo tu informaciju. Teška je situacija. Kako će dalje funkcionisati Skupština i Upravni odbor... Skupština o kojoj se već dugo govori nije još ni zakazana. Vrijeme je da dođu neki novi ljudi i da se riješi pitanje osnovnih stvari – od ID-e broja, odnosno da se sprovede odluka Suda. Krajnje je vrijeme da Savez počne normalno poslovati, da se zaposli nekoliko sportskih radnika i što prije nađe kvalitetan generalni sekretar, koji je glavni operativac u cijeloj toj priči. Ako se ovakva situacija nastavi još koji mjesec bojim se da se sve ovo ne ugasi. Malo mi smeta i pasivnost Ministarstva civilnih poslova, koje je zaduženo za sport, te Olimpijskog komiteta BiH. Na kraju krajeva, ispašta naš sport i svi mi zajedno – zaključio je Tahirović.



Nije mu mrzak novac iz Sarajeva

- Umičević kuka na Sarajevo, a nije mu mrzak novac dobije od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo ili „Visit Sarajeva“, koji izdvajaju značajna sredstva za Savez. Tada mu Sarajevo nije mrsko - rekao je Tahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.