POČINJE U 19:21 SATI

Utakmica na "Grbavici" u čast Ivici Osimu: Sve spremno za oproštaj

Ulaz na utakmicu bit će besplatan za sve aktivne članove FK Željezničar, kojih ima više od 12.000, ali i za djecu

Uz stadion će biti postavljen i ogromni buket sa 1000 plavo-bijelih ruža i portret Ivice Osima. FK Željezničar

A. Č.

16.5.2022

Utakmica Željezničar-Radnik, koja se igra danas, u 31. kolu Premijer lige Bose i Hercegovine, započet će u 19:21 sat, što simbolizira 1921. godinu, kada je osnovan FK Željezničar.

Ulaz na utakmicu bit će besplatan za sve aktivne članove FK Željezničar, kojih ima više od 12.000, ali i za djecu. Ispunjenje je to duga Fudbalskog kluba Željezničar prema svojim članovima, koji su u velikoj akciji učlanjenja, koju su najvećim dijelom iznijeli najvatreniji navijači Želje, skupili značajna sredstva, koja su klubu sa Grbavice pomogla da preživi vrlo turbulentan period.

Na utakmicu u plavom

Za sve one Željine prijatelje iz BiH, ali i čitavog svijeta, koji ipak žele finansijski podržati Plave sa Grbavice, omogućena je online kupovina virtuelnih ulaznica OVDJE, koje su, također, kreirane da budu uspomena na Željinu legendu.

- Uprava Kluba moli sve članove Kluba, ali i ostale posjetitelje da na utakmicu dođu u plavom, kao i da u stadion uđu što ranije, kako se ne bi stvarala nepotrebna gužva. Prije ulaska u popularnu Dolinu ćupova svi koji žele moći će se upisati u Knjigu žalosti, koja je postavljena u Shopu FK Željezničar. Za sve koji žele čuvati uspomenu na Švabu, kreirano je i nekoliko lijepih artikala, od kojih je nejreprezentativniji retro dres/majica na plavo – bijele štrafte, sa brojem osam i prezimenom Osim na leđima, dok se naprijed nalazi grb Želje iz perioda SFRJ, odnosno Osimove igračke karijere - saopćeno je iz Željezničara.

Na početku fudbalskog susreta svi igrači FK Željezničar na teren će izaći u majicama sa slikom Ivice Osima. Tokom same utakmice Južna tribina – Željin bedem, na kojem se nalaze najvjerniji Željini navijači, realizirat će posebnu navijačku koreografiju. A, u odavanju počasti učestvovat će i ostale tribine stadiona Grbavica.

Tako će svim navijačima na tribinama Sjever, Istok i Zapad pri ulasku na stadion biti podijeljeni kartoni sa likom Ivice Osima i jednim od njegovih čuvenih citata. Navijači će biti zamoljeni da u određenom trenutku utakmice podignu ove kartone, koji će im potom ostati kao trajna uspomena na Željinog velikana.

Uz stadion će biti postavljen i ogromni buket sa 1000 plavo-bijelih ruža i portret Ivice Osima, a planirano je i da Grbavicu tokom utakmice nadlijeće avion, koji će za sobom vuči veliki transparent sa porukom: Legende žive u srcima. Ivica Osim 1941 – 2022.

Tokom utakmice bit će, premijerno na stadionu, puštan remix pjesme Grbavica, kojeg je u sklopu projekta "Grbavica – 30 godina nakon" (www.grbavica.ba) načinio producent Adis Kutkut – Billain.

Ispraćaj Željine legende

U poluvremenu će o životu i djelu Ivice Osima govoriti poznati Željovci – voditeljica Emela Burdžović i glumac Ermin Sijamija, a tekst o popularnom Švabi pripremit će Almir Bašović, fan Kluba sa Grbavice, dramaturg i profesor na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Na utakmicu, koja se na Grbavici igra u ponedjeljak, 16. maja, pozvani su predstavnici oko 50 najznačajnijih sportskih kolektiva iz BiH, kao i brojne ugledne ličnosti iz BiH, regije, ali i svijeta.

Svi oni dolaze da odaju počast čovjeku koji je trajno zadužio FK Željezničar, Sarajevo, ali i sve druge sredine u kojima je živio i djelovao.

- Uprava FK Željezničar poziva sve članove i navijače Kluba da u što većem broju dođu na utakmicu, koja se 16. maja igra na Stadionu Grbavica, kako bi što većim odzivom na što veličanstveniji način ispratili Željinu legendu, Ivana – Ivicu Osima, Švabu, Štrausa sa Grbavice - poručeno je iz Želje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.