AUTORA DARIJA MEHMEDOVIĆA

U Mostaru promocija knjige o Muhamedu Mujiću, jednom od najboljih igrača u historiji Veleža i BiH

Promocija knjige organizirana je u sklopu programa obilježavanja svečanog jubileja 100 godina postojanja kluba

E. Ć. / Fena

16.5.2022

Sa večerašnje promocije u Mostaru - Avaz
Dario Mehmedović, autor knjige - Avaz
Sa večerašnje promocije u Mostaru - Avaz
Promociji prisustvovali Bajević, Marić... - Avaz
Feđa Dudić, trener prvog tima Veleža - Avaz
+1

Knjiga "Muhamed Mujić - Mostarska zlatna kopačka", u kojoj je autor Dario Mehmedović na autentičan način prezentirao život i karijeru jednog od najboljih igrača u povijesti Veleža i BiH, promovirana je u večeras u Mostaru.

Autor Mehmedović, inače sportski novinar, kazao je kako je neizmjerno sretan što je priča o prvoj mostarskoj nogometnoj zvijezdi dobila izgled knjige i što će ostati mlađim generacijama da se upoznaju s njegovim djelima.

- Ideja i sam proces pravljenja knjige trajali su godinu dana. Nakon što sam dobio odobrenje obitelji Mujić to je bio signal da krenem u cijeli taj proces. Obitelj Mujić imala je bogatu privatnu arhivu, tako da knjiga sadrži bezbroj nekih podataka za koje šira javnost u Mostaru i BiH uopće ne zna i dosta toga novoga će saznati čitajući ovu priču - kazao je Mehmedović.



Obilježio je Velež

Dodaje kako je napisati knjigu "o čovjeku koji je obilježio FK Velež" nešto nemjerljivo.

- Svi oni koji prate sport čuli su za Mujića, čovjeka koji je 50-ih, 60-ih godina igrao za reprezentaciju Jugoslavije i bio njen kapiten, što dovoljno govori o kakvoj veličini se radi. Moj intimni razlog zašto sam napisao knjigu o njemu je taj što šira javnost ne zna tko je bio Muhamed Mujić - naglasio je Mehmedović.

Po njegovim riječima, ljudi koji su u to vrijeme bili i živjeli s njim, koji su pratili sve generacije ovog kluba, kažu da je Mujić definitivno najbolji igrač Veleža.

- Bez ikakvog premca kažu da se takav igrač nije pojavio poslije njega. Kao čovjek bio je poprilično samozatajan, ali mislim da je u nekih 30-40 godina, koliko je intenzivno radio što igrajući, što trenirajući, ostavio nemjerljiv trag - istaknuo je Mehmedović.

Jedna od najvećih priča našeg nogometa

Recenzent knjige, sportski novinar Saša Ibrulj kazao je kako je ovo djelo i svojevrsni putokaz svima na koji način se treba odnositi prema svojim klubovima i svojim legendama.

- Muhamed Mujić do sada je bio jedna od najvećih i najvažnijih priča našeg nogometa, ali i gotovo neispričana priča koju je samo sjećanje držalo iznad površine. Od danas se to potpuno promijenilo - napisao je, među ostalim, Ibrulj.

Osim samog autora, o knjizi su govorili i Džemil Šoše, Feđa Dudić, Nedžad Maksumić i Dragan Markovina.

Promociju knjige organizirao je Centar za kritičko mišljenje, Fudbalski klub Velež Mostar i portal "Tačno.net", a sve u sklopu programa obilježavanja svečanog jubileja 100 godina postojanja kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.