U SUSRET MUNDIJALU 2022.

FIFA "World Cup" trofej stigao u Sarajevo

Originalni FIFA trofej se dodjeljuje pobjednicima Svjetskog prvenstva, ali ostaje u FIFA-inom vlasništvu

Piše: G. Š.

17.5.2022

Najvrijedniji fudbalski pehar u Sarajevu - Avaz
Najvrijedniji fudbalski pehar u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Sarajevo i Bosna i Hercegovina će dva dana ugostiti jedinstvenu svjetsku turneju – "FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola".

U pratnji najpoznatijeg fudbalskog simbola - FIFA „World Cup“ trofeja su dva fudbalska ambasadora, legendarni Gilberto Silva, penzionisani proslavljeni brazilski fudbaler, te nekadašnji reprezentativac i selektor naše reprezentacije Faruk Hadžibegić.

Svakako treba dodati da je Sarajevo prvo ugostilo FIFA trofej odnosno da je BiH prva evropska država u koju je stigao.

Trofej će biti dva dana izložen u Vijećnici, a preko puta Vijećnice bit će postavljen FIFA korner.



Trofej je napravljen od čistog zlata

Originalni FIFA trofej se dodjeljuje pobjednicima Svjetskog prvenstva, ali ostaje u FIFA-inom vlasništvu. Trofej je napravljen od čistog zlata i težak 6.142 kg, a napravljen je kao kompozicija dviju ljudskih figura koje drže globus iznad sebe.

Trenutni dizajn originalnog trofeja datira iz 1974. godine. Kao jedan od najpriznatijih svjetskih sportskih simbola i neprocjenjiva ikona, FIFA „World Cup“ trofej može dodirnuti i držati u rukama samo odabrana grupa ljudi koja uključuje bivše pobjednike svjetskih prvenstava i šefove država

Kako propisi nalažu da originalni trofej Svjetskog prvenstva ostaje u FIFA-inom posjedu i da se ne može zadržati, reprezentacija koja je osvojila trofej FIFA „World Cup“ privremeno zadržava autentični trofej, a zatim joj se trajno dodjeljuje replika trofeja FIFA „World Cup“ (pozlaćeni, a ne od pravog zlata, sa ugraviranom godinom, zemljom domaćinom i pobjednikom događaja).


Fudbalska historija

„FIFA World Cup Trophy Tour by Coca-Cola“ je izuzetna prilika za ljude da uđu u djelić fudbalske historije i podijele među sobom svoju strast prema sportu.

„Coca-Cola“ je dugogodišnji partner FIFA-e, još od 1976, a zvanični sponzor je od 1978. „Coca-Cola“ se oglašavala na svako Svjetskom prvenstvu od 1950., i dugoročno podržava fudbal na svim nivoima. Ovo je peti put da su „Coca-Cola“ i FIFA udružile kako bi za fudbalske fanove širom svijeta organizovale FIFA World CupTM Trophy Tour by Coca-Cola.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.