LEGENDE

Žilberto Silva za "Avaz": Znam da Bosna i Hercegovina ima jako dobrih fudbalera

Brazilac konstatuje da Bosna i Hercegovina uvijek imala velikih fudbalera, ali da mu je teško pamtiti i izgovarati njihova imena

Silva: Bosna i Hercegovina je uvijek bila fudbalska nacija. Avaz

Piše: G. Šumar

17.5.2022

Legendarni brazilski as Žilberto Silva (Gilbero - 45) doputovao je u naš glavni grad u pratnji trofeja Svjetskog prvenstva - "FIFA World Cup Trophy Tour by Coca-Cola".


Historijeko mjesto

- Veliko je zadovoljstvo biti danas u Sarajevu, u ovom historijskom mjestu, u Sarajevu. Jako sam emotivan... Donijeti trofej Svjetskog prvenstva ovdje ima veliki značaj... - rekao je Silva, legenda Arsenala, te dodao:

- To mi vraća sjećanje kada sam bio mali i rastao u svom malom selu. Eh ta sjećanja – kako sam počeo igrati fudbal... Došli smo ovdje kako bi vam prenijeli naša najbolja iskustva i najdraža sjećanja kako bismo inspirisali sljedeće generacije. Željeli smo ovdje donijeti trofej kako bismo upravo tako inspirisali te nove generacije kako bi one svaki dan bile bolje i kako bismo izgradili bolju budućnost za sve nas. Znam da ćemo uživati u svakom trenutku provedenom ovdje.

Silva je istakao da je najveća inspiracija za njega bio njegov otac.

- On me inspirirao da počnem igrati fudbal, prvo amaterski. Od kada znam za sebe, to je bila moja inspiracija. Jednom kada sam počeo igrati fudbal nisam nikada prestao. Ispočetka smo pravili vještačke lopte od predmeta koje smo imali, ali kasnije je to otišlo na veći nivo. Najvažnije ja da nas fudbal čini dobrim ljudima, rekao je Silva.


Velika odgovornost

Na naše pitanje da li je imao priliku gledati reprezentaciju BiH, nekadašnji svjetski prvak je odgovorio:

- Gledao sam određene utakmice... Naravno, jako je teško pratiti sve utakmice svih reprezentacija jer danas toga ima jako puno. Međutim, znam da ovdje ima jako dobrih igrača. Zapravo, gdje god vidim da neko od fudbalera predstavlja svoju zemlju osjećam se jako ponosan na njih. Jer, to je jako teško – velika je odgovornost kada predstavljamo svoje države... Smatram da je to velika strast - znam da je to tako i ovdje. Međutim, to je i unikatno, jako posebno, istakao je Brazilac.

Također, Silva konstatuje da Bosna i Hercegovina uvijek imala velikih fudbalera, ali da mu je teško pamtiti i izgovarati njihova imena. Zbog toga i nije želio biti konkretniji.

- Bosna i Hercegovina je uvijek bila fudbalska nacija – zaključio je Silva, koji je naše igrače najviše pratio u reprezentativnim selekcijama.

Inače, trofej Svjetskog prvenstva će biti izložen u sarajevskoj Vijećnici danas i sutra, a na platou preko puta Vijećnice će biti organizovan "Coca-Cola Corner"...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.