BARCELONA

Laporta odgovorio na sva aktuelna pitanja: Mbape traži 50.000.000 eura

Ove godine imamo minus od 500.000.000 eura, rekao je predsjednik Barse

Đoan Laporta. Arhiva

G. Š.

18.5.2022

U intervjuu za "Radio Katalunja" predsjednik Barcelone Đoan Laporta (Joan) je otkrio da bi aktiviranjem jedne ili dvije finansijske injekcije praktično ozdravio ekonomski život velikana sa Kamp Noua. Prva varijanta je isplata po sporazumu La Lige sa investicionim fondom CVC po kojem će klubovi dobiti novčani podsticaj, s tim da će ovaj konzorcijum ubirati plodove od prihoda televizijskih prijenosa u narednih 50 godina. Druga je da klub proda 49 posto prava na korištenje grba i licence za rekvizite (BLM) po cijeeni od 200.000.000 eura. To je krajnja mjera, čeka se aktiviranje sporazuma sa CVC...


Finansijski fer plej

- Ako bismo uspjeli taj sporazum da aktiviramo prije 30. juna, bila bi to spektakularna stvar za nas. Ove godine imamo minus od 500.000.000 eura, a sa novcem iz ovog posla ušli bismo u zonu ’finansijskog fer-pleja’. Imamo i drugu varijantu, a to je da prodamo 49 posto na BLM, što prvo mora da odobri Upravni odbor. Bilo bi lijepo da i taj posao zatvorimo, ali također prije kraja juna. Ali, za konačne odluke potrebna su nam je dublja analiza situacije jer ne možemo samo da živimo od ovakvih transakcija. Nadam se da će finansijski izveštaj biti gotov do kraja godine. Još nam se vuku repovi zbog kovida, zbog čega imamo konstantan pad u prihodima. I pored toga, potpisani su brojni novi sponzori. Ima još komercijalnih brendova i investitora koji bi voljeli da ulože svoj novac u klub, rekao je Laporta.

U dahu je nastavio...

- Prošle godine trebalo je da osvojimo Primeru. Ove sezone smo se oporavljali od udara i od dolaska Ćavija popravili smo igru. Eliminisali smo Napoli, poigrali se sa Real Madridom, najvažniji igrači su zdravi... Nismo još konsolidovali tim, postoji određeni disbalans, ali idemo dalje. Ove godine smo promijenili trenera, od devetog mjesta stigli smo do vicešampionskog zvanja. Ćavi je uradio odličan posao i sada je vrijeme da se tim pojača.

Odmah se nameće pitanje – kakav će tim imati na raspolaganju Ćavi za narednu jesen?

- Moramo da napravimo ekipu koja će biti dovoljno kvalitetna za takmičenja koja igramo. Liga šampiona? Naravno, želimo da se takmičimo. Iskreno sam mislio da ove sezone na motivaciju možemo da osvojimo Primeru, predosjetio sam da će Real početi da pada u finišu sezone, ali sve je u redu. Nismo mogli da vršimo pritisak na igrače da po svaku cijenu napadnu titulu, jer smo bili tanki sa golovima. Sezona je bila dobra, ali želimo više. Razumijemo sve zbog situacije u kojoj se klub nalazi, ali i povreda koje su nas zadesile.

Da li će biti promjena u sastavu?

- Ćavi najbolje zna svoje igrače, potreban nam je tim koji može da se takmiči na duže staze. Ali, prioritet nam je ekonomski momenat, da ozdravimo klub finansijski. Stanje koje smo naslijedili, ne može da se popravi za godinu. Dosta smo toga uradili dosad, što je zaista super.

Dolazak Roberta Levandovskog jedna je od vodećih tema evropske štampe, pogotovo otkako je Poljak javno poručio da želi da ide...

- Hajde da sportski sektor radi svoj posao. Ne mogu da govorim o tim detaljima. Ljudi rade na tome da Barselona ima još jači tim, ali nije lako zbog teške finansijske situacije. Nadam se da ćemo kroz godinu dana moći da kažemo da smo većim dijelom očistili klupske finansije. Da bi se to desilo moramo da aktiviramo jednu od dvije transakcije na čekanju. Kada budemo sredili stanje u kasi, moći ćemo da pravimo velike planove.

Da li to znači da je prodaja Frenkija de Jonga aktuelna?

- Postoje neki igrači Barcelone koji su na tržištu i uradit ćemo ono što je najbolje za Barsu. Prodaja neće biti samo iz finansijskih, već i iz sportskih razloga. Ako budemo uspjeli na vrijeme da sredimo finansije, možda neće biti potrebe za prodajama.

Robert Levandovski. Arhiva

Dembele, Alves, Soler...

Šta će biti sa Usmanom Dembeleom?

- On želi da ostane, ali su mu jako primamljive i druge opcije jer se nude bolji uslovi od onoga što mi dajemo. Naša ponuda je na stolu duže vrijeme, njegovi agenti su tražili rok do kraja sezone kako bi nam odgovorili. Želimo da se to dogodi i ranije, ali ne možemo ništa da forsiramo. Međuljudski odnosi su odlični i to Dembele zna. Došao je Obamejan koji mu je dobar drug. Njegovi agenti kontrolišu sve, ali nadamo se da će ostati.

Kakva sudbina čeka Danija Alvesa?

- Odgovorio je ciljevima koje smo postavili pred njega. Čekamo njegovu odluku. Volio bih da ostane, jer se toliko dobro adaptirao na ekipu i njegov ostanak ne bi remetio finansijski fer-plej. Želi da igra na Mundijalu i ako nastavi sa igrama iz ove sezone, za njega nema zime.

Mnogo se priča o sve izvesnijem prelasku Kilijana Mbapea u Real Madrid, Barcelona je također bila u igri?

- Pazite, odmah ću da kažem da više nikada nećemo dozvoliti da uđemo u dimenziju potpunog ludila sa finansijama, dokle god sam u klubu. Ljudi, Mbape traži 50.000.000 eura neto platu. On je najviši nivo svjetskog fudbala. Međutim, ni takav igrač ne garantuje osvajanje Lige šampiona, kao što možete da vidite. To mora da se uzme u obzir. Ne možemo da pričamo o platama od 25.000.000, 30.000.000 ili 40.000.000 eura. Ne bi bilo pravično prema onima koji su u Barceloni sada i pristali su na smanjene plata kako bi pomogli klubu. Naši igrači treba da budu referenca u svijetu fudbala, da naš identitet bude prepoznatljiv svuda.

Kakva je bila večera sa ljudima iz Valensije? Priča se da hoćete Solera i Gaju, da je u igri 60.000.000 eura?

- Da, ručali smo sa ljudima iz Valensije. Bio je to institucionalni ručak gdje se razgovaralo o interesima dva kluba - zaključio je Laporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.