SEVILJA

Borba Ajntrahta i Rendžersa za trofej i Ligu prvaka

Finale Evropske lige donosi veliki ulog

Stadion Ramon Sančez-Pizhuan na kojem će biti odigran finalni meč. TWITTER

A. V.

18.5.2022

Stadion Ramon Sančez-Pizhuan u Sevilji, dom četverostrukog pobjednika i najuspješnije momčadi u 13 godina postojanja Evropske lige, večeras (21 sat) će ugostiti ovogodišnje finale drugog po vrijednosti evropskog klupskog fudbalskog takmičenja u kojem će se za trofej i mjesto u Ligi prvaka boriti njemački Ajntraht i škotski Rendžers.

Bez poraza do finala

Oba kluba već desetljećima čekaju na novi evropski trofej. Kod Rendžersa se to čekanje proteže na pola stoljeća, od 1972., kad je momčad iz Glazgova u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova odigranom na Kamp Nou u Barceloni pobijedila moskovski Dinamo sa 3:2.

Eintrachtovi navijači novo slavlje u finalima evropskih takmičenja čekaju od finala Kupa UEFA 1980., kad su u dvije utakmice pobijedili Borusiju Menhengladbah zahvaljujući većem broju golova u gostima (1:0, 2:3).

Na putu do finala Ajntraht je stigao bez ijednog poraza. U grupi s Olimpijakosom, Fenerbahčeom i Antverpenpm njemačka momčad je ostvarila tri pobjede i tri remija čime je osvojila prvo mjesto i izborila direktan plasman u osminu finala. S druge strane, Rendžers je startao s dva poraza, kod kuće od Liona i na gostovanju kod praške Sparte, da bi s dvije pobjede i dva neodlučena ishoda škotska momčad uspjela osvojiti drugo mjesto u skupini i tako ušao u nokaut fazu od šesnaestine finala.

Već na prvom koraku momčad pod vodstvom Nizozemca Đovanija van Bronkhorsta (Giovanni van Bronckhorst) kreirala je veliko iznenađenje izbacivši Borusiju Dortmund pobjedom 2:4 u gostima i remijem 2:2 na svom Ajbroksu. U osmini finala Škoti su izbacili Crvenu zvezdu s ukupnih 4:2 (3:0, 1:2), a u četvrtfinalu su trebali dodatnih pola sata na uzvratu pred svojim navijačima da bi pobijedili portugalsku Bragu sa 3:1 i tako nadoknadili zaostatak od 1:0 iz prvog dvoboja. Rendžersi su u polufinalu dokazali da im "leže" bundesligaši izbacivši Lajpcig pobjedom 3:1 na Ibroxu, čime su nadoknadili zaostatak od 0-1 iz Njemačke.

Zahtjevan put

Ajntraht je imao jedan krug manje u nokaut fazi, ali put "orlova" bio je vrlo zahtjevan. U osmini finala su uništili snove Betisa da bi se u svom gradu mogli boriti za trofej. Pobijedili su u Sevilji sa 1:2, a onda izbjegli rulet jedanaesteraca u uzvratu zahvaljujući autogolu u sučevom dodatku produžetka. Ajntraht je u četvrtfinalu šokirao Barcelonu, pobjedom 2:3 na Kamp Nou, nakon što je prva utakmica u Frankfurtu završila 1:1. U polufinalu je momčad pod vodstvom Austrijanca Olivera Glasnera ostvarila dvije pobjede protiv Vest Hema, 1:2 na londonskom olimpijskom stadionu i 1-0 na svom Valdstadionu, te tako stigla do velikog seviljskog finala.

- Sve polako sjeda na svoje mjesto. Ono što je momčad napravila u polufinalu je nevjerojatno. Tada sam rekao igračima: Ne znam jeste li vi najbolji igrači i jesmo li mi najbolji treneri, ali iznimna smo grupa i zajedno možemo biti najbolji - rekao je Glasner uoči velikog finala na kojem Ajntraht još jednom očekuje snažnu navijačku podršku kakvu je imao tokom cijele sezone, a pogotovo u Barceloni i Londonu.

- Najbolje je kad možete usrećiti toliko ljudi. Za nas je ovo finale sve - dodao je.

Mozzart Bet u večerašnjem duelu daje blagu prednost Ajntrahtu, na čiju pobjedu koeficijent iznosi 2.50. Kvota na trijumf Rendžersa je pak 3.05.

Ostalu ponudu kladionice Mozzart Bet pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.