U SUSRET MUNDIJALU 2022.

Hadžibegić: Imao sam sreću da se borim za trofej FIFA-e

Veliko je priznanje Sarajevu i državi što su FIFA i Coca-Cola odlučile doći u Bosnu i Hercegovinu, rekao je naš fudbalski stručnjak

Hadžibegić: Znam kakve emocije budi trofej Svjetskog prvenstva i šta to znači. Avaz

Piše: G. Šumar

18.5.2022

Bosna i Hercegovina je prva evropska destinacija u ovoj sezoni u koju je stigao trofej namijenjen svjetskom pevaku. U pratnji najpoznatijeg svjetskog simbola fudbala - "FIFA World Cup" trofeja su dva ambasadora - Žilberto Silva (Gilberto) i Faruk Hadžibegić.


Emotivno iskustvo

- Veliko mi je zadovoljstvo biti u Sarajevu i BiH, za mene je ovo jako emotivno iskustvo. Cijela "FIFA World Cup Trophy Tour by Coca-Cola" turneja je veoma posebna za mene zato što mi vraća sjećanja na vrijeme kad sam bio samo malo dijete koje je odrastalo u selu kao i sve te uspomene kad sam počeo igrati fudbal. FIFA World Cup™ predstavlja je jedinstven simbol za mene kao fudbalera i prije svega, kao ljubitelja sporta, rekao je Silva.

Kako ste spoznali da je sport, tačnije fudbal, ono čime se želite baviti u svom životu?

- Moj otac me je inspirsrao da počnem igrati fudbal amaterski, a kad sam zaigrao, prosto više nikad nisam ni prestajao. Tad smo pravili improvizovane fudbalske lopte od majica i materijala koje smo imali, kaže Silva s osmjehom i dodaje: ”Ali mislim da je najvažnije to da nas fudbal čini dobrim ljudskim bićima.

Šta mislite o BH fudbalu danas?

- Teško je pratiti sve utakmice, svih reprezentacija jer danas imamo mnogo mogućnosti da sve pratimo, ali znam da u Bosni i Hercegovini ima jako mnogo dobrih igrača. Ponosan sam i ja kad vidim da neko predstavlja svoju zemlju igrajući fudbal, jer to je jako teško, velika je to odgovornost, ali je također i velika čast.”

S obzirom na to da je BiH prva evropska destinacija u koju je stigao trofej, što mislite da to znači mladim fudbalerima u BiH?

- Vjerujem da je ovo za BiH, ali i sve ljubitelje fubala velika stvar. Došli smo da vam prenesmo naše najbolje iskustvo i najdraža sjećanja kako bismo inspirisali buduće generacije da budu još bolji, i da zajedno izgradimo bolju budućnost za sve nas. Uživajte u svakom momentu jer ste i vi danas dio fudbala, zaključio je Silva.


Veliko djelo

Gospodine Hadžibegiću, što po Vama znači ovakav događaj u glavnom gradu BiH, ali i za vas kao bivšeg reprezentativca i selektora?

 - Imao sam sreću da se borim za trofej FIFA-e u bivšoj državi i znam kakve to emocije budi i šta to znači. Moram da istaknem veliku zahvalnost Coca-Coli na velikom naporu i ovom velikom djelu koje čini uz saradnju sa Svjetskom organizacijom FIFA-om, za razvoju fudbala i stvaranju dobrog puta i inspiracije za mlade ljude - da se bave sportom - fudbalom i dožive sve te emocije, iskustva i prijateljstva.”

Smatrate li da ovakve manifestacije vraćaju olimpijski ugled Sarajevu?

- Veliko je priznanje Sarajevu i državi što su FIFA i Coca-Cola odlučile doći u Bosnu i Hercegovinu. Volio bih, pošto ove godine nismo kvalifikovani za Svjetsko prvenstvo u Kataru, da nam ovo bude inspiracija i da se kao učesnici ponovo nađemo zajedno sa FIFA-om i Coca-Colom na sljedećem Svjetskom prvenstvu - zaključio je Hadžibegić.

FIFA World Cup™ Trophy je izložen u sarajevskoj Vijećnici i danas, a na platou preko puta Vijećnice je biti dostupan "Coca-Cola Corner", sa brojnim aktivacijskim programima koje su FIFA i Coca-Cola pripremili zajedno sa partnerima, kompanijama Hisense, Hyundai i McDonald's. Da biste „osvojili“ priliku da se približite trofeju i slikate se s njim, potrebno je da učestvujete u aktivnostima u "Coca-Cola Corneru".  "The FIFA World Cup Trophy Tour by Coca-Cola" je izuzetna prilika za ljude da uđu u djelić fudbalske historije i podijele među sobom svoju strast prema sportu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.