DERBI BIH

Feđa Dudić: Imamo veći motiv

Reći da je neko favorit u ovoj utakmici je apsurdno

Dudić: Euforija je prisutna, na nama je da je pokušamo iskontrolirati. Arhiv

Piše: A. Vatreš

19.5.2022

Pred Veležom je najvažnija poslijeratna utakmica u godini u kojoj slavi 100. rođendan.

“Rođeni” će se u večerašnjem finalu Kupa BiH protiv Sarajeva, koje se igra na zeničkom Bilinom polju od 19 sati, boriti za svoj prvi trofej još od 1986. godine, kada su osvojili Kup Maršala Tita.

Čvrsto na zemlji

– Euforija je naravno prisutna, ali na nama je da je pokušamo iskontrolirati, naglasio je šef struke Veleža Feđa Dudić i nastavio:

– Ne želimo razmišljati o slavlju, želimo biti čvrsto na zemlji. Znamo da moramo dati maksimum ako želimo uspjeh, ako hoćemo da i naša imena završe u nekoj od Veležovih knjiga. Ne igramo protiv bilo koga, teško da može neko biti favoriti protiv Sarajeva čiji se rezultati teško mogu usporediti s našima u poslijeratnom periodu. Uostalom, Sarajevo je ispred nas na tabeli, imaju kontinuitet igranja u Evropi, veći budžet.

Dudić smatra da u večerašnjoj utakmici nema favorita, ali se nada da će motiv njegove ekipe biti presudan.

- U posljednjih mjesec-dva neke pozitivne stvari su na našoj strani za razliku od Sarajeva koje je smijenilo trenera. Nismo mi u nekoj velikoj prednosti, Sarajevo tradicionalno izlazi u Evropu, imaju puno veći budžet od nas, reći da je neko favorit u ovoj utakmici je apsurdno. Šanse su 50-50, a opet nadam se da će naš motiv presuditi jer nismo poslije rata osvojili nijedan trofej – kazao je Dudić.

Veliki upitnici

Ono što brine stratega “Rođenih” su povrede pojedinih igrača.

– Ako gledamo atmosferu u ekipi, rekao bih da je situacija odlična. Odigrali smo dobro ovu završnicu prvenstva do ova dva posljednja kola. Malo nas remete povrede, ali vidjet ćemo. Imali smo trojicu povrijeđenih igrača od kojih će Radovac sigurno biti spreman da nastupi. Veliki su upitnici oko nastupa Haskića i Pece. Probat ćemo sve, Haskić i Peco su svjesni važnosti utakmice i ako bude postojala šansa od jedan posto, oni će igrati. Imamo još jedan trening, pa ćemo vidjeti kakav ćemo sastav izvesti – dodao je Dudić.

Emocije po strani

Dudić je profesionalnu karijeru započeo upravo u Sarajevu.

- Mi smo profesionalci, ja jesam prošao omladinsku školu Sarajeva, bio mi je životni san da zaigram u bordo dresu, ali emocije ostavite po strani kada postanete profesionalac, tu gdje ste, taj klub je najbolji. Velež je klub za koji živim i za koji dajem maksimum. Sarajevo ima veliku tradiciju, sigurno je da će stadion biti ispunjen, nadam se da će se puno pričati o ovoj utakmici koja će biti pravi fudbalski spektakl – istakao je Dudić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.