NEMA NIKAKVE ŠANSE

Iz Italijanskog saveza odbacili mogućnost da će "Azuri" nastupiti na SP

Gravina opovrgnuo pisanja medija

Italijani ispali u baražu. AGENCIJE

Piše: A. V.

19.5.2022

Gabriele Gravina, predsjednik Italijanskog fudbalskog saveza, odbacio je bilo kakvu mogućnost da Italija, aktealni evropski prvak, nastupi na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Italija je svoju šansu propustila na samom terenu kada je, nenadano, izgubila od Sjeverne Makedonije u dodatnim evropskim kvalifikacijama.

No, brojni italijanski mediji su se posljednjih dana raspisali kako postoji mogućnost da Ekvador bude izbačen s prvenstva kojem je domaćin Katar i u tom slučaju bi FIFA mogla odlučiti kako bi ga zamijenila najuspješnija reprezentacija na rang-listi FIFA-e koja se nije plasirala na Svjetsko prvenstvo, a to bi bila Italija.

O tome su pričali i neki visoki dužnosnici italijanskog fudbala, ali apsolutno sve to je opovrgnuo prvi čovjek tamošnjeg saveza Gabriele Gravina.

- Šanse za nastup Italije na Svjetskom prvenstvu su nula posto i to svima mora biti jasno - rekao je Gravina i nastavio u istom tonu.

- Evropa ima svojih trinaest mjesta i svih je trinaest popunjeno. Ako Ekvador bude izbačen onda će ga zamijeniti neko iz Južne Amerike. Tačno takve naznake sam dobio iz Međunarodne fudbalske organizacije.

Kada je Ekvador u pitanju FIFA je nedavno otvorila istragu o krivotvorenim dokumentima koje je imao njegov reprezentativac Bajron Kastiljo (Byron Castillo), a koji je ujedno odigrao osam utakmica tokom kvalifikacija. Sve to je FIFA-i prijavio Čileanski fudbalski savez. Protiv Čilea je Kastiljo odigrao obje utakmice, a u njima je Čile osvojio samo jedan bod.

Inače, Ekvador je osvojio četvrto mjesto u južnoameričkim kvalifikacijama. Peti Peru će igrati utakmicu dodatnih kvalifikacija protiv Novog Zelanda, dok je šesta bila Kolumbija, a sedmi Čile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.