DISCIPLINSKA KOMISIJA

FK Željezničar i navijači kluba s Grbavice kažnjeni zbog podrške Sakibu Mahmuljinu

Mi nismo kao oni. Nikad nismo bili kao oni, niti ćemo ikad biti kao oni! Sakib Mahmuljin je heroj, a ne zločinac! – pisalo je na jednoj paroli "Manijaka"

Najvatreniji navijači Željezničara. Arhiva

Piše: G. Š.

21.5.2022

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH kaznila je FK Željezničar sa 2.000 KM, a navijačima kluba sa Grbavice zabranjen  odlazak na naredno prvenstveno gostovanje protiv Slobode, zbog parola koje su "najvatreniji navijači Plavih "Manijaci" podigli u 28. kolu m:tel Premijer lige BiH na gostovanju kod Tuzla Cityja.


Dobrovoljačka nije zločin

Podsjetimo, navijači Želje su dali podršku Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike BiH, koji je osuđen na osam godina zatvora.

– Mi nismo kao oni. Nikad nismo bili kao oni, niti ćemo ikad biti kao oni! Sakib Mahmuljin je heroj, a ne zločinac! – pisalo je na jednoj paroli "Manijaka".

Također, drugom parolom su poslati kratku i jasnu poruku:

– Dobrovoljačka nije zločin!

U saopćenju Disciplinske komisije NSBiH istaknuto je da je Željezničar kažnjen zbog “nereda na stadionu, rasizma i drugih oblika diskiriminacije”.


Novčane kazne

– FK Željezničar izriče se novčana kazna u iznosu od 2.000 KM i kazna zabrane igranja jedne prvenstvene ili Kup utakmice pred svojim gledaocima na gostujućoj utakmici, u skladu sa članom 59. stavovima 3. i 6. i članom 80. stavom 1. tačkom c) (Neredi na stadionu i rasizam i drugi oblici diskriminacije), a zbog prekršaja počinjenih na prvenstvenoj utakmici 28. kola Premijer lige BiH koja je odigrana dana 30. aprila 2022. godine na stadionu Tušanj protiv Tuzla Cityja (0:0) – objasnili su iz DK NSBiH, uz dodatak:

– FK Željezničar dužan je uplatiti novčanu kaznu na račun FSBiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti odluke. Kazna zabrane igranja jedne prvenstvene ili Kup utakmice pred svojim gledaocima na gostujućoj utakmici teče od dana pravosnažnosti ove odluke.

Također, novčano su kažnjeni i FK Borac (3.000 KM) zbog toga što su navijači ovog kluba koristili pirotehniku u meču protiv Sarajeva, te Zrinjski i Velež sa po 1.000 KM zbog upotrebe pirotehnike u meču sa Širokim Brijegom, odnosno Rudar Prijedorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.