STRUČNJACI

Vahid Halilhodžić za "Avaz": Ne znam šta me može spriječiti da dođem na Veležov rođendan

Ponosan sam što sam bio član "Rođenih" i učestvovao u svemu tome, odnosno što sam živio Velež, rekao je legendarni Vaha

G. Šumar

Halilhodžić: Naša država treba odati počast i zahvalnost jednom takvom klubu koji je i simbol i institucija

Foto: Arhiva


Naš proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić (69) u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na treći trofej FK Velež, koji je osvojen nakon 36 godina posta.

Finali Kupa BiH

- Nažalost, nisam bio u prilici da gledam finalnu utakmicu Kupa BiH protiv Sarajeva (4:3 penali – op.a.). Nigdje nisam mogao naći prijenos iz Zenice, rekao je legendarni Vaha i dodao:

- No, tokom cijele utakmice bio sam u kontaktu sa bratom Enom i njegovim sinom, koji je bio u Zenici i slao mi slike, videa... Vidio sam da je bio veličanstven ambijent na tribinama. Dan kasnije pogledao sam i snimak meča.

Također, Halilhodžić ističe da je veličanstveno bilo i na mostarskoj Musali, gdje su „Rođeni“ proslavili osvajanje Kupa BiH.

- Osvajanje Kupa BiH je naljepši poklon koji je ova generacija mogla pokloniti FK Velež za veliki jubilej - 100. rođendan našeg mostarskog velikana. To je stvarno fantastičan rezultat i svima im treba čestitati – od igrača i stručnog štaba, do Uprave, ali i svima onima koji su (o)držali Velež decenijama poslije rata.

Jer, bilo je vrlo, vrlo teških momenata, tako da je taj trofej nagrada za sve poteškoće, muke i sve ono kroz što je prolazio taj naš klub. To je vrhunac zadovoljstva, naglasio je Vaha.

U Zenici je, također, ostvarena i velika pobjeda bh. fudbala, jer je bilo lijepo vidjeti kako navijači Veleža i Sarajeva zajedno pjevaju našu himnu.

- To je sport. On može smanjiti sve te tenzije... Jer, to bruku, sramotu, propagandu... koju šire političari – svi na svoju stranu, treba zauvijek odstraniti iz naše države. Sport zbližava ljude, ne samo u našoj BiH, nego u čitavom svijetu. Zbog toga treba odati počast i priznanja svim tim momcima, ali i sportu kao društvenoj aktivnosti. Treba uložiti puno truda da bi se smirile te političke ili neke druge tenzije, rekao je Jablaničanin.

  • Vahid Halilhodžić

    Vahid Halilhodžić

    Foto: Arhiva


Velika zahvalnost

Na pitanje hoćete li biti u prilici doći na proslavu 100. rođendana FK Velež, Vaha je odgovorio:

- Šemso (Šemsudin Hasić, predsjednik Veleža – op.a.) mi je najavio da će to biti krajem juna... Gledat ću, kako znam i umijem, da tad dođem u Mostar. Kako ne... Ovdje imam obaveza do 15. juna.

Ne znam šta me može spriječiti da prisustvujem tom historijskom momentu? Naša država treba odati počast i zahvalnost jednom takvom klubu koji je i simbol i institucija. Na tim našim prostorima, koji su uvijek bili pod uticajima raznoraznih političkih, vjerskih, ekonomskih... grupa, „Rođeni“ su opstali 100 godina.

Uprkos svim tim turbulencijama u kompleksnom regionu, Velež je 100 godina održao zajednički (su)život. Ponosan sam što sam bio član „Rođenih“ i učestvovao u svemu tome, odnosno što sam živio Velež.

Fine godine mladosti proveo sam u tom našem klubu i nikad mu ne mogu odati toliku zahvalnost koliko mi je on dao, zaključio je drhtavim glasom Halilhodžić.

Pripreme za junske mečeve

Vaha u Rabatu pripreme tri junske utakmice reprezentacije Maroku. Prvo je na programu prijateljska utakmica sa reprezentacijom SAD (2. juni), a potom slijede dvije kvalifikacione za Prvenstvo Afrike.

- Protiv Južne Afrike smo domaćini 9. juna, a četiri dana kasnije gostujemo Liberiji, rekao je naš stručnjak.

Više o temi Vahid Halilhodžić

NA VRH

Podijeli članak na