STRUČNJACI

Vahid Halilhodžić za "Avaz": Ne znam šta me može spriječiti da dođem na Veležov rođendan

Ponosan sam što sam bio član "Rođenih" i učestvovao u svemu tome, odnosno što sam živio Velež, rekao je legendarni Vaha

Halilhodžić: Naša država treba odati počast i zahvalnost jednom takvom klubu koji je i simbol i institucija. Arhiva

Piše: G. Šumar

23.5.2022

Naš proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić (69) u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na treći trofej FK Velež, koji je osvojen nakon 36 godina posta.


Finali Kupa BiH

- Nažalost, nisam bio u prilici da gledam finalnu utakmicu Kupa BiH protiv Sarajeva (4:3 penali – op.a.). Nigdje nisam mogao naći prijenos iz Zenice, rekao je legendarni Vaha i dodao:

- No, tokom cijele utakmice bio sam u kontaktu sa bratom Enom i njegovim sinom, koji je bio u Zenici i slao mi slike, videa... Vidio sam da je bio veličanstven ambijent na tribinama. Dan kasnije pogledao sam i snimak meča.

Također, Halilhodžić ističe da je veličanstveno bilo i na mostarskoj Musali, gdje su „Rođeni“ proslavili osvajanje Kupa BiH.

- Osvajanje Kupa BiH je naljepši poklon koji je ova generacija mogla pokloniti FK Velež za veliki jubilej - 100. rođendan našeg mostarskog velikana. To je stvarno fantastičan rezultat i svima im treba čestitati – od igrača i stručnog štaba, do Uprave, ali i svima onima koji su (o)držali Velež decenijama poslije rata.

Jer, bilo je vrlo, vrlo teških momenata, tako da je taj trofej nagrada za sve poteškoće, muke i sve ono kroz što je prolazio taj naš klub. To je vrhunac zadovoljstva, naglasio je Vaha.

U Zenici je, također, ostvarena i velika pobjeda bh. fudbala, jer je bilo lijepo vidjeti kako navijači Veleža i Sarajeva zajedno pjevaju našu himnu.

- To je sport. On može smanjiti sve te tenzije... Jer, to bruku, sramotu, propagandu... koju šire političari – svi na svoju stranu, treba zauvijek odstraniti iz naše države. Sport zbližava ljude, ne samo u našoj BiH, nego u čitavom svijetu. Zbog toga treba odati počast i priznanja svim tim momcima, ali i sportu kao društvenoj aktivnosti. Treba uložiti puno truda da bi se smirile te političke ili neke druge tenzije, rekao je Jablaničanin.


Vahid Halilhodžić. Arhiva

Velika zahvalnost

Na pitanje hoćete li biti u prilici doći na proslavu 100. rođendana FK Velež, Vaha je odgovorio:

- Šemso (Šemsudin Hasić, predsjednik Veleža – op.a.) mi je najavio da će to biti krajem juna... Gledat ću, kako znam i umijem, da tad dođem u Mostar. Kako ne... Ovdje imam obaveza do 15. juna.

Ne znam šta me može spriječiti da prisustvujem tom historijskom momentu? Naša država treba odati počast i zahvalnost jednom takvom klubu koji je i simbol i institucija. Na tim našim prostorima, koji su uvijek bili pod uticajima raznoraznih političkih, vjerskih, ekonomskih... grupa, „Rođeni“ su opstali 100 godina.

Uprkos svim tim turbulencijama u kompleksnom regionu, Velež je 100 godina održao zajednički (su)život. Ponosan sam što sam bio član „Rođenih“ i učestvovao u svemu tome, odnosno što sam živio Velež.

Fine godine mladosti proveo sam u tom našem klubu i nikad mu ne mogu odati toliku zahvalnost koliko mi je on dao, zaključio je drhtavim glasom Halilhodžić.

Pripreme za junske mečeve

Vaha u Rabatu pripreme tri junske utakmice reprezentacije Maroku. Prvo je na programu prijateljska utakmica sa reprezentacijom SAD (2. juni), a potom slijede dvije kvalifikacione za Prvenstvo Afrike.

- Protiv Južne Afrike smo domaćini 9. juna, a četiri dana kasnije gostujemo Liberiji, rekao je naš stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.