SKY SPORTS

Novac od prodaje Čelzija ide na zamrznuti račun koji kontroliše britanska vlada

Britanske vlasti dobile su pravne garancije da vlasnik Čelzija Roman Abramovič neće imati koristi od prodaje kluba, što znači da mogu da odobre posao vrijedan 4,25 milijarde funti.

Abramovič poslije 19 godina neće više biti vlasnik Čelzija, a "Plavci" su u tom periodu osvojili 21 trofej. Arhiva

G. Š.

24.5.2022

Konzorcij predvođen američkim milijarderom Todom Boelijem dobit će odobrenje britanskih vlasti da kupi Fudbalski klub Čelzi, kako se očekuje, u roku od 24 sata. Kako je prenio "Sky Sports", britanske vlasti dobile su pravne garancije da vlasnik Čelzija Roman Abramovič neće imati koristi od prodaje kluba, što znači da mogu da odobre posao vrijedan 4,25 milijarde funti.

Novac od prodaje ići će na zamrznuti račin koji kontroliše britanska vlada. Osim u Velikoj Britaniji, Abramoviču su uvedene sankcije Evropske unije, a pošto ima portugalski pasoš, prodaju su odobrile i portugalske vlasti. Abramovič poslije 19 godina neće više biti vlasnik Čelzija, a "Plavci" su u tom periodu osvojili 21 trofej, od toga pet titula Premijer lige i dvije Lige šampiona.

Abramovič je morao da proda klub zbog navodnih veza sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u jeku vojne intervencije u Ukrajini. Abramovič je nekoliko dana pošto je počeo rat, 24. februara, oglasio klub na prodaju. On je bio dio delegacije koja je učestvovala u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine. Britanska vlada uvela mu je sankcije 10. marta, ali je dala Čelziju specijalnu dozvolu za rad, koja ističe 31. maja. Američki milijarder Tod Boeli je vlasnik bejzbol tima LA Dožers, a ima udjela i u LA Lejkersima i Sparksima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.