U SUSRET PRIJELAZNOM ROKU

Hoće li Dembele prihvatiti posljednju ponudu Barcelone

Dembele je u drugom dijelu sezone sjajno kliknuo sa dugogodišnjim prijateljem Pjer-Emerikom Obamejanom

Usman Dembele. Arhiva

G. Š.

24.5.2022

Krilni napadač Barcelone Usman Dembele (Ousmane) igrao je vrhunski fudbal u drugom dijelu sezone u Primeri, baš onaj zbog kojeg je ljeta 2017. godine plaćen 140.000.000 Borusiji iz Dortmunda. Međutim, to što ga je trener Ćavi (Xavi) u januaru spasao odmazde Đoana Laporte (Joan) koji je, zbog ucjenjivanja njegovog agenta oko uslova novog ugovora, želio da ga otjera iz kluba i to što je Francuz pakovao golove saigračima kako je stigao (13 asistencija), ne garantuju da će Dembele ostati na Kamp Nou, naprotiv.


Konačna odluka

U Barceloni vjeruju da imaju svega pet posto šanse da zadrže kralja asistencija proljetnog dijela sezone u Ligama petice. Sve će se preciznije znati nakon novog, izvjesno posljednjeg sastanka sportskog direktora Mateua Alemanija i Dembeleovog zastupnika Muse Sisoka.

Razgovor bi trebalo da bude obavljen tokom ove sedmice. Prvi operativac Barse će predstavi novu ponudu koja ne bi ugrozila ekonomske interese kluba, a koja bi istovremeno zadovoljila zahtjeve Francuza i njegovog agenta. Mada trenutno takva ponuda djeluje poprilično utopijski. Ćavi je na nedavnoj konferenciji za medije priznao da ne zna da li će Dembele i naredne sezone nositi dres Barcelone. Zanimljivo da ga je protiv Hetafea u pretposljednjem kolu čitav meč zadržao na klupi, a da mu je na zatvaranju sezone dao šansu da upiše 33 minuta sa klupe. Razlog je prema tvrdnjama katalonskog "Mundo Deportiva" vrlo jednostavan - da je odigrao 45 minuta ili više, Barsa bi po nekoj od klauzola ugovora morala da isplati Borusiji dodatnih 1.500.000 eura.

Dembele je u drugom dijelu sezone sjajno kliknuo sa dugogodišnjim prijateljem Pjer-Emerikom Obamejanom (Pierre-Emerick Aubameyang), ali miriše na novo razdvajanje dvojice ofanzivaca i ujedinjenje krilnog fudbalera sa kolegom iz reprezentacije Kilijanom Mbapeom (Kylian Mbappe). Prethodnih dana, otkako je Mbape produžio ugovor sa Pari Sen Žermenom i napismeno postao alfa i omega na Parku Prinčeva, sve se glasnije priča o tome da je naložio upravi da mu dovede Dembelea, idealnog naslednika Anhela Di Marije (Angel).


Iskorak u karijeri

U slučaju više nego realnog odlaska momka iz Vernona, kao više nego dostojna zamjena na desnom krilu nameće se Brazilac Rafinja (Rafinha) koji je od Lidsa već zatražio da mu dvije godine prije isteka ugovora omogući da na napravi iskorak u karijeri i preseli se u Španiju.

Rafinja je bio maksimalno profesionalan u završnici sezone, pomogao je Jorkšircima da opstanu u Premijer ligi i najemotivnije proslavio podvig kluba sa Eland rouda. Njegovi kvaliteti i lepršavost idealno bi se uklopili u Ćavijev trenerski stil, ali bi problem za Barcelonu mogla da predstavlja cijena reprezentativca Brazila kojeg teško može da pazari ispod 50.000.000 eura.

Rafinja je sezonu u Premijer ligi okončao sa 11 pogodaka i tri asistencije napravivši golgeterski iskorak u odnosu na prethodnu kada je postigao šest i namjestio devet golova. Doduše, tada je Lids sa Marselom Bijelsom (Marcelo Bielsa) igrao znatno direktiniji fudbal, a imao je Rafinja tada ispred sebe i Patrika Bamforda (Patrick - propustio veći dio ove sezone zbog povrede) kojem je pakovao golove. Sigurno mu ne bi mnogo vremena trebalo da usaglasi frekvencije sa Obamejanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.