TIRANA

Večeras historijsko finale Konferencijske lige: Roma i Fejnord u borbi za trofej

Rimljani su blagi favoriti prema kladionicama

Kombetare Arena na kojoj će biti odigran finalni meč. TWITTER

Piše: A. V.

25.5.2022

Finale premijernog izdanja Konferencijske lige bit će odigrano večeras od 21 sat na Areni Kombetare u Tirani, gdje će se za trofej boriti momčadi Rome i Fejnorda.

Manje egocentričan

Novoformirano UEFA-ino takmičenje pokazalo se kao izuzetno zanimljivo, iako je u njega na početku bilo dosta sumnje. O tome je na pres-konferenciji uoči finalnog meča govorio trener Rome Žoze Murinjo (Jose Mourinho).

– Bilo je kritika kad je počelo takmičenje. Ljudi su gledali mečeve bez njemačkih, engleskih ili španskih klubova… Ali, potom ste vidjeli polufinale sa 70.000 gledalaca u Rimu, pune stadione u Marseju ili Lesteru. Konferencijska liga je postala važna, a i veliki klubovi moraju da shvate ozbiljno to takmičenje – rekao je Murinjo.

Roma je izgubila dva finala evropskih takmičenja 1984. i 1991., ali je ranije 1961. osvojila Kup sajamskih gradova.

– Volio bih zbog sebe da osvojim trofej, ali posebno zbog navijača koji tako nešto dugo nisu iskusili. Naravno, i zbog igrača, da naprave prvi korak u karijeri. Manje sam egocentričan, više sam klupski čovjek. Mekan – kazao je “Posebni”.

Ograničeno prisustvo

Oba kluba poznata su po vatrenim navijačima, a kapacitet stadiona u Tirani (21.000 mjesta) mnogim zainteresiranim ograničit će prisustvo.

– Čak bi i Santjago Bernabeu bio pun, ali Albanija zaslužuje ovu priliku – istakao je Murinjo.

S druge strane, Fejnord će predvođen Arneom Slotom tražiti svoj četvrti evropski trofej. Nizozemski velikan je 1970. osvojio Kup šampiona, a kasnije u dva navrata (1973./74., 2001./02.) Kup UEFA.

Mozzart Bet večeras favorizira Romu, na čiju pobjedu nudi kvotu 2.45, dok je koeficijent na trijumf Fejnorda 3.15.

Ostalu ponudu kladionice Mozzart Bet pogledajte ovdje.

Put do finala

Roma je plasman u osminu finala osigurala osvajanjem prvog mjesta grupe C ispred Bodo Glimta, Zorje i CSKA Sofije. Potom je u borbi za četvrtfinale u dvije utakmice nadigrala Viteze (1:0, 1:1), a zatim Bodo Glimt (1:2, 4:0.). U polufinalu je bila bolja od Lestera (1:1, 1:0).

Fejnordov put krenuo je iz grupe E gdje je osvojio prvo mjesto ispred Slavije Prag, Union Berlina i Makabi Haife. U osmini finala je izbacio Partizan (5:2, 3:1), a potom Slaviju Prag (3:3, 3:1). Posljednja prepreka bio mu je Marsej (3:2, 0:0).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.