LIGA PRVAKA

Husref Musemić za "Avaz": Blagu prednost dajem Liverpulu

Real je imao više vremena da se pripremi za finalnu utakmicu, smatra bh. stručnjak

Musemić: Drage su mi obje ekipe. ARHIV

Piše: G. Šumar

28.5.2022

Bh. fudbalski stručnjak Husref Musemić, kao i cijela fudbalska Evropa, ali i svijet, s nestrpljenjem očekuju finalnu utakmicu Lige prvaka, u kojoj će se u pariskom Sen Deniju sastati Liverpul i Real (Stad de Frans - subota, 21 sat).

Dobra utakmica

- Drage su mi obje ekipe, volio bih da mogu obje pobijediti, ali ne mogu... - rekao je Musemić u razgovoru za "Dnevni avaz" i dodao:

- Očekujem spektakl, sigurno dobru utakmicu, tako da ćemo svi moći uživati. Obje ekipe igraju otvoreno, s puno golova ili za gol više, imaju i puno kvalitetnih igrača, zato i jesu tu gdje jesu.

Ko je Vaš favorit, ako ga u subotu uopće ima?

- Ne znam, iskreno. Možda malu, blagu prednost dajem Liverpulu, ali Real je ove godine pokazao da je totalno nepredvidiv. Kad su svi mislili da je gotov u Ligi prvaka, on se digao dva-tri puta. Da li može još jednom, to ćemo vidjeti u subotu. Ali ponavljam, obje ekipe su mi drage, navijam za njih, volim ih, pa ko god pobijedi. Neka samo bude dobar fudbal, da svi uživamo.

Šta može biti odlučujuće u jednoj ovako velikoj utakmici, pored inspiracije pojedinca, sportske sreće, greške i standardnih fudbalskih stvari.

- Real je ranije završio posao u prvenstvu Španije. Već 15-20 dana su igrali mirnije, jer su riješili pitanje oko nove titule. Bili su rasterećeniji, imali su više vremena da se pripreme za finalnu utakmicu Lige prvaka nego Liverpul, koji je do prije nekoliko dana bio u igri za titulu u Engleskoj. Redsi su tu bili (pre)opterećeni.

E sad, da su barem malo prije došli u situaciju da se osvježe - i mentalno i fizički - sigurno bi odigrali bolju utakmicu.

Historija i tradicija

Mnogi fudbalski stručnjaci ističu i činjenicu da Real posebno zna igrati nokaut-utakmice.

- U "Avazu" sam pročitao dobar intervju s Predragom Mijatovićem (nekadašnji as Real Madrida, op. a.). Neki su govorili da je Real imao sreće protiv PSG-a, Čelzija, Sitija, pa ovo, pa ono, ali nije to tako. Real je Real, to je klub koji za 15 minuta svakome može zabiti po dva-tri gola i riješiti utakmicu, kao što je pokazao ove godine. Real je, ipak, Real, njegova historija i tradicija govore i pokazuju sve. Normalno, tu je i Liverpul. Dugo nismo gledali bolje finale - zaključio je Musemić.

Duel za fudbalske gurmane

- Neka finalna utakmica bude za fudbalske gurmane - s dosta golova, pa neka pobijedi bolji. No, kako mentalni tako i fizički oporavak nakon napornih sezona mogao bi biti presudan. A Real je imao više vremena za pripremu finala nego Liverpul. To je mala prednost Madriđana, ali vidjet ćemo - analizirao je Musemić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.