REKORDNI NASLOV

Karlo Anćeloti ušao u historiju

Nevjerovatan podvig Italijana

Anćeloti: Najuspješniji trener u historiji Lige prvaka. AFP

A. V.

29.5.2022

Italijanski stručnjak Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti, 62) postao je najuspješniji trener u historiji Kupa i Lige prvaka s četiri osvojene titule.

Anćelotiju je to bilo rekordno peto finale Lige prvaka i rekordni četvrti naslov.

Do sada su Anćeloti, Englez Bob Pejsli (Paisley) i Francuz Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) imali po tri naslova, no Anćeloti se sada odvojio na vrhu.

Tri finala Lige prvaka izborio je s Milanom (2003, 2005, 2007), a dva s Real Madridom (2014, 2022). Pritom je s "Rosonerima" slavio dvaput (2003, 2007), baš kao i na klupi "Kraljevskog kluba" (2014, 2022).

Samo je pet trenera osvajalo evropski naslov s dva različita kluba - Anćeloti (Real Madrid, Milan), Ernst Hapel (Happel - Fejnord, HSV), Otmar Hicfled (Ottmar Hitzfeld - Borusija Dortmund, Bajern Minhen), Žoze Murinjo (Porto, Inter), te Jup Hejnkes (Jupp Heynckes - Real Madrid, Bajern Minhen).

Zanimljivo, 62-godišnji Italijan je prije nekoliko dana postao prvi trener koji je osvojio naslove prvaka u svim ligama petice. Ove sezone to mu je uspjelo na klupi Real Madrida, u Francuskoj je osvojio prvenstvo kao trener PSG-a, u Njemačkoj je do krune predvodio Bajern, u Engleskoj Čelzi, a u rodnoj Italiji Milan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.