ITALIJANSKI STRUČNJAK

Sastavi s kojima je Karlo Anćeloti osvajao Ligu prvaka

Milan i Real Madrid su po dva puta bili na tronu Evrope pod trenerskom palicom Anćelotija

Anćeloti: Rekorder i po broju finala (5). Twitter

Piše: E. Ć.

29.5.2022

Fudbaleri Real Madrida sinoć su sa minimalnih 1:0 savladali Liverpul i tako stigli na tron Evrope po 14. put u svojoj historiji. "Kraljevi" su vladari najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, a menadžer tima Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) postao je prvi trener koji je osvojio četiri Lige prvaka do sada.

Sinoćnje finale je bilo rekordno peto za Anćelotija. Milan je vodio u tri finala, dva je dobio, a jedan izgubio - čuvena istanbulska noć i nestvaran preokret Liverpula. S Realom je imao dva finala i slavio je u oba. 



Prvu trenersku titulu prvaka Evrope osvojio je 2003. godine s Milanom, kada je nakon penala savladao Juventus. Nije bilo golova u 120 minuta, pa se pristupilo jedanaestercima, a "Rosoneri" su slavili sa 3:2.

Tada su dres Milana nosili Dida, Maldini, Nesta, Kaladze, Kostakurta (Costacurta), Gatuzo (Gattuso), Pirlo, Sedorf (Seedorf), Rui Košta (Costa), Inzagi (Inzaghi) i Ševčenko (Shevchenko), a priliku s klupe su dobili Ambrosini, Roke Žunior (Roque Junior) i Seržinjo (Serginho).

Četiri godine kasnije Anćeloti je ponovo osvojio Ligu prvaka. Ovog puta je njegovom Milanu trebalo 90 minuta da savlada Liverpul 2:1 golovima Filipa Inzagija.

Finale su tada igrali Dida, Maldini, Nesta, Jankulovski, Odo (Oddo), Gatuzo, Pirlo, Ambrosini, Sedorf, Kaka i Inzagi, a od rezervi šansu su dobili Kaladze, Đilardino (Gilardino) i Favali (Favalli).



Anćeloti je potom sedam godina čekao da se ponovo okiti naslovom prvaka Evrope. U Lisabonu 2014. godine prekinuo je svoj post od sedam godina, a Realov 12-godišnji i ponovo osvojio Ligu prvaka. Nakon što se Real spasio u 93. minuti i izborio produžetke, u dodatnih 30 minuta je slomio gradskog rivala Atletika i slavio sa 4:1.

"Kraljevi" su igrali u sastavu: Kasiljas (Casillas), Ramos, Varan (Varane), Karvahal (Carvajal), Koentrao (Coentrao), Kedira (Khedira), Modrić, Di Maria, Bejl (Bale), Benzema i Ronaldo. S klupe su ušli Marselo (Marcelo), Morata i Isko (Isco).

Iz tima koji je igrao finale 2014. sinoć su za Real nastupili Benzema, Modrić i Karvahal, dok su Marselo, Bejl i Isko utakmicu odgledali sa klupe za rezervne fudbalere.

Podsjetimo, za Real su jučer igrali Kurtoa (Courtois), Alaba, Militao, Mendi (Mendy), Karvahal, Kasemiro (Casemiro), Kros (Kroos), Modrić, Valverde, Vinisijus Žunior (Vinicius Junior) i Benzema, a jedini gol viđen je u 59. minuti kada je pogodio Vinisijus.

Početni sastavi Anćelotijevih timova u osvajačkom pohodu. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.