OTKRIVENA MU TEŠKA BOLEST

Legendi Mančester junajteda ostalo šest mjeseci života: Borit ću se, odbio sam hemoterapiju jer se ne želim mučiti

Rekli su mi da bi mi hemoterapija možda dala još dodatna tri mjeseca, ali i dodali kako mi vjerovatno niti to neće pomoći, rekao je Goram engleskim medijima

Goram je legenda škotskog fudbala. AGENCIJE

M. K.

30.5.2022

Nekadašnji golman Glazgov Rendžersa, Mančester junajteda i Škotske, Endi Goram (Andy), otkrio je da je teško bolestan i da mu je, prema prognozama doktora, ostalo još samo šest mjeseci života, javljaju engleski mediji.

Ovaj 58-godišnjak u intervjuu za "Daily Record" otkrio je svoje zdravstvene probleme.

- Rekli su mi da bi mi hemoterapija možda dala još dodatna tri mjeseca, ali i dodali kako mi vjerovatno niti to neće pomoći. Ovako je to išlo. Osjetio sam probleme prije nekih sedam sedmica, nisam mogao jesti ni piti, nisam imao apetita. Ignorisao sam to, pripisivao to kakvom privremenom stanju i otišao na pregled kod svog porodičnog doktora liječnika. Mislio sam da imam nekih probavnih problema. No, nakon nekoliko sedmica stanje se pogoršavalo. Uopšte nisam mogao jesti. Želudac mi je bio začepljen... Izgubio sam na težini, a onda su mi rekli da imam rak, rekao je Goram.

Dijagnosticiran mu je rak jednjaka 4. stepena, koji se proširio i metastazirao na jetru, desno plućno krilo, tri pršljena i rebra.

Odbio je hemoterapiju, budući da je ona zahvatila i njegovu suprugu Miriam protekle godine, tokom njene borbe s rakom.

- Hirurg nam je objasnio da je taj rak neoperabilan. Ta riječ me slomila, jer sam znao da se želim boriti kao nikada prije. Specijalisti su naveli da bi uz hemoterapiju mogao dosegnuti još devet mjeseci, a bez kemoterapije šest. Moj odgovor bio je jasan. Nisam htio proživjeti još tri mjeseca nikakve kvalitete života s hemoterapijama, nakon svega što su učinile mojoj supruzi. Ne boli me jako, liječnici su mi savjetovali da nastavim živjeti kao i do sada. Još uvijek mogu vidjeti prijatelje, bit ću tu dokle god budem mogao. Vrijeme mi ističe,  rekao je Goram.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.