U SUSRET PRIJELAZNOM ROKU

Levandovski u pravilima o statusu i transferima igrača pronašao "rupu" za odlazak u Barcelonu

Njegova bruto plata u Bajernu iznosi 24.000.000 eura i on za taj iznos može da otkupi ugovor i pređe u Barcelonu

Robert Levandovski. Arhiva

G. Š.

3.6.2022

Napadač Bajerna Robert Levandovski je jasno i glasno poručio Bavarcima da ga pusti u Barcelonu i da više ne želi igrati u Minhenu. Iz kluba je stigao odgovor da Poljak ne može tako da se ponaša i da ga za Bajern veže ugovor na još godinu. U teoriji, Bavarci mogu da traže i 300.000.000 eura obeštećenja i da stave veto na transfer, ali ima jedna klauzulu koja ih dovodi u mat-poziciju i koja će biti posljednji izbor Levandovskog ako se u minhenskom klubu ne urazume.

Vebsterovo pravilo

U članu 17. FIFA zakona o „pravilima o statusu i transferima igrača“, postoji „Vebsterovo pravilo“. Škotski fudbaler Endi Vebster je 2006. godine prešao iz Hartsa u Vigan godinu prije isteka ugovora i uprkos protivljenju škotskog kluba. Harts je želio na silu da ga zadrži do isteka ugovora, a on je posegnuo za pravnom bitkom i napravljen je presedan koji je od tada postao pravilo. A pravilo kaže da svaki igrač koji je napunio 28 godina, a prethodno je proveo tri godine u klubu, može da otkupi posljednjih godinu ili dvije ugovora sa aktuelnim klubom. Visina otkupa je ekvivalentna godišnjoj bruto plati u klubu.

Levandovski ispunjava sve uslove da posegne za ovim legalnim oružjem. U klubu je već osam sezona, odavno je prešao granicu od 28 godina i ima još samo godinu dana ugovora sa Bavarcima. Njegova bruto plata u Bajernu iznosi 24.000.000 eura i on za taj iznos može da otkupi ugovor i pređe u Barcelonu. Naravno, Katalonci bi morali da mu kompenzuju pomenuti otkup, ali to im se čak i više isplati.

Barcelona je do sada bila spremna da plati 32.000.000 eura na ime obeštećenja, što je za Bajern malo. Na kraju bi njemački šampion mogao da dobije i manje od prve ponude ako ostane pri tvrdoglavom stavu da ne želi pusti Poljaka. Levandovski ovu opciju drži kao posljednju, ali neće se libiti da je iskoristi ako Bajern ne popusti.


Kresanje plaća

Problem je što u Barceloni i dalje vlada finansijski haos i klubu nije dozvoljeno da registruje nove igrače ili da pravi produžetke ugovora sa aktuelnim prvotimcima dok se ne ispeglaju finansijske rupe. A rok za to je 30. juni. Potpredsednik katalonskog kluba zadužen za finasije Eduard Romeu kaže da je alarmantno stanje nasljeđeno od prethodne uprave i da klub radi sve što je u mogućnosti da skreše troškove i opet ekonomski prodiše. Neophodno je da se neki igrači prodaju: Neto, Lengle, Mingesa, Umtiti, Dest, Depaj, Brajtvajt, a verovatno i Frenki de Jong.

- Naš platni spisak iznosi 560.000.000 eura. Bajernov je oko 300.000.000, a Realov oko 400.000.000. U toku su pregovori sa igračima, rekao je Romeu.

Barcelona ima pune ruke posla ali uvjerava Levandovskog, Kesija, Kristensena i još neke igrače sa kojima se dogovora da će sve biti u redu i da će moći da ih registruje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.