U SUSRET PRIJELAZNOM ROKU

Pojačanja čekaju deblokadu Barcelone

Iako je obavila uspješne pregovore sa nekoliko atraktivnih pojačanja, Barsa ne može da ih dovede dok ne raščisti svlačionicu i ne ispegla finansijske knjige koje su u debelom minusu.

Ćavi rješava igračku križaljku. Arhiva

G. Š.

7.6.2022

Barcelona našeg Miralema Pjanića ovoga ljeta želi mnogo na fudbalskoj pijaci, ali u ovom trenutku može uraditi vrlo malo. Iako je obavila uspješne pregovore sa nekoliko atraktivnih pojačanja, Barsa ne može da ih dovede dok ne raščisti svlačionicu i ne ispegla finansijske knjige koje su u debelom minusu. 

Ogroman minus

Prethodna uprava na čelu sa Đozepom Bartomeuom je ostavila haos i ogroman minus koji je Barceloni vezao ruke za buduće poslove. Budžet za plate iznosi stravičnih 560.000.000 eura, dok naprimer u Bajernu iznosi 300.000.000 eura, a u Realu 400.000.000 eura. Zato će mnogi igrači morati da budu žrtvovani do kraja mjeseca i fiskalne godine kako bi se stvorio prostor za registraciju novih.

Istekle su pozajmice Adami Traoreu i Luku de Jongu, Usman Dembele odlazi kao slobodan igrač, na prodaju su Frenki de Jong, Seržinjo Dest, Riki Puć, Memfis Depaj, Neto, Martin Brajtvajt, Klemon Lengle, Samuel Umtiti, Oskar Mingesa... Nekim igračima poput Pikea, Albe, Busketsa i Roberta će opet biti smanjeni ugovori, možda čak i za 50 posto, kako bi se budžet doveo u red i oslobodili se finansijski kapaciteti za pojačanja.

Barcelona već ima dogovor sa Andreasom Kristensenom iz Čelzija i Frankom Kesijem iz Milana. Obojica dolaze kao slobodni igrači, ali mogu da budu registrovani tek kada odu neki igrači iz aktuelnog tima i smanje se neki ugovori. Usmeni dogovor je postignut i sa Robertom Levandovskim i ostaje samo da Bajern popusti. Tu Barceloni već odgovara otezanje i da vrijeme prolazi. Pregovara se i sa Markosom Alonsom i Sezarom Aspilikuetom iz Čelzija kojima je ostalo još po godinu ugovora.


Di Marija, Rafinja, Deko, Sančez...

A na deblokadu Barcelone čeka i Anhel Di Marija. Iako ima ponudu Juventusa, Argentinac je sve stavio na ’čekanje’ dok ne sazna kakve su šanse da završi u Barseloni.

Barselonina prva želja za krilo je Rafinja iz Lidsa. Njegov agent je slavni Deko, bivši Barsin as koji je ostao u sjajnim odnosima sa predsjednikom katalonskog giganta Laportom. Zbog šanse da zaigra u Barceloni, Rafinja je odbio pregovore sa Jirgenom Klopom i Liverpulom, ali te šanse nisu velike jer Lids traži čak 60.000.000 eura, a Barsa može da ponudi maksimalno 35.000.000 eura.

Inače, Barceloni je preko agenata ponuđen i Aleksis Sančez kojeg Inter želi da se riješi, ali u Kataloniji nisu zagrijani za ideju o povratku iskusnog Čileanca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.