JUŽNA AMERIKA

Skandal u kvalifikacijama: FIFA razmatra izbacivanje jedne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva

Fudbalski savez Čilea je uputio zahtjev FIFA-i za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na Mundijal

Kastro (desno): Lažirao dokumente. Twitter

E. Ć.

9.6.2022

Skandal je obilježio južnoameričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, nakon prijave da je jedan fudbaler Ekvadora, koji je izborio plasman na Mundijal, lažirao dokumente i da je zapravo Kolumbijac.

Fudbalski savez Čilea je uputio zahtjev FIFA-i za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na Svjetsko prvenstvo. Iz čileanskog fudbalskog saveza su krovnoj kući svjetskoj fudbala prijavili kako je Bajron Kastiljo (Byron Casillo) zapravo rođen 1996. godine u Kolumbiji, a ne 1998. u Ekvadoru, kako se navodi u njegovoj dokumentaciji.


Dokument koji je priložio čileanski fudbalski savez. MARCA

Čileanci su inače u dva meča sa Ekvadorom osvojili samo jedan bod, a u oba ta susreta je igrao Kastiljo. Eduardo Karlezo (Carlezzo), advokat koji predstavlja Čile u ovom slučaju, je izgleda pronašao ključne dokaze. Naime, pred FIFA-u je dostavio dokument koji datira iz 25. novembra 1996. godine koji je 1. juna ove godine verificirala i crkva, budući da se radi o krsnom listu.


Cerfitikat o braku Kastiljovih roditelja. Marca

Na tom dokumentu se navodi da je Kastiljo rođen 25. juna 1996. godine u Kolumbiji. To je jedan od dva dokumenta koji ide u korist Čileanaca, a drugi je certifikat o braku Kastiljovih roditelja na kojem se navodi da su se vjenčali u Tumaku, u Kolumbiji.

Strani mediji pišu kako će FIFA donijeti odluku sutra, 10. juna, prenose SN.

Inače, Ekvador je izvučen u grupi zajedno s domaćinom Katarom, Nizozemskom i Senegalom. Čileanci se nadaju da će FIFA kazniti Ekvadorce i njima dodijeliti 6 bodova iz duela s njima, te tako izboriti plasman na Mundijal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.